Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, η βραχυχρόνια μίσθωση να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από αυξητικές τάσεις που αγγίζουν ακόμη και το 26% σε σχέση με το 2021 και μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση. 

Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά η σχολή να μην βρίσκεται στην πόλη της οικογενειακής κατοικίας. 

Αθήνα: 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «Ονειρο Θερινής Νυκτός». 

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Δηλαδή 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες αγγελίες, το 58,35% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, διατίθενται με μίσθωμα από 400€ έως 500€/μήνα στο κέντρο της Αθήνας. Στα Δυτικά Προάστια το 63,49$% με ζητούμενο μίσθωμα από 350€ έως 450€/μήνα, στα Νότια Προάστια το 66,8€ με μίσθωμα από 400€ έως 500€/μήνα και στον Πειραιά το 50,98% με μίσθωμα από 300€ έως 400€/μήνα. 

Τα αυξημένα ενοίκια και η μικρή διαθεσιμότητα «τροφοδοτούν» την επιλογή αγοράς φοιτητικής κατοικίας

Στο προσκήνιο επαναφέρει τη λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο – λόγω της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων, η αύξηση του πληθωρισμού και η θετική πορεία της κτηματαγοράς για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.  Η αύξηση του πληθωρισμού στο 11,6%, αποτελεί αρωγό που «ξεκλειδώνει» κεφάλαια που θα απορροφηθούν από την κτηματαγορά για όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις. 

Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ στις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας. 

Παράλληλα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η εύρεση μικρής γκαρσονιέρας - μη ανακαινισμένη σε περιοχές όπως Ζωγράφου, Εξάρχεια, Παγκράτι, Κουκάκι, Καλλιθέα και Ν. Κόσμο, διότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, ιδιαίτερα στο Παγκράτι, Κουκάκι και Νέο Κόσμο, έχουν προβεί σε μερική ή/και ολική ανακαίνιση του ακινήτου είτε διότι κάποιο διάστημα είχαν εγγράψει το ακίνητο σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε για να «καρπωθούν» οι ίδιοι την υπεραξία του ακινήτου στην πώληση. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση) τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στην πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους. Παράλληλα, ανάλογα την περιοχή, θα μπορούν να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στην πόλη καταγωγής του. 

Οι ζητούμενες τιμές πώλησης φοιτητικών κατοικιών έως 35τμ σε 17 περιοχές της Αθήνας 

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τη φετινή χρονιά, διατίθενται προς πώληση γκαρσονιέρες έως 35τμ κατάλληλες για φοιτητές, οι οποίες είναι ολικώς ανακαινισμένες και διατίθενται επιπλωμένες με το σύνολο των οικοσυσκευών. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή. Στον Άγιο Θωμά η ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας ολικώς ανακαινισμένη, επιπλωμένη, με το σύνολο των οικοσυσευών στις 2.068€/τ.μ. , στο Γουδή στις 2.294€/τ.μ., στα Εξάρχεια από 2.083€/τ.μ. έως 2.285€/τ.μ., στην περιοχή Ζωγράφου στις 3.300€/τ.μ. και στο Κουκάκι στις 4.852€/τ.μ. 

Τα ολικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα – μη επιπλωμένα έως 35τμ, κυμαίνονται από 1.500€/τ.μ. έως 4.137€/τ.μ. στις φοιτητικές περιοχές του κέντρου. Συγκεκριμένα, στο Παγκράτι κατοικία 35τμ, 4ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1978, διατίθεται με τιμή πώλησης 1.942€/τ.μ. Στην Καλλιθέα, διαμέρισμα 28τμ, 3ου ορόφου, κατασκευής του 1970 διατίθεται με ζητούμενη τιμή πώλησης 1.892€/τ.μ. Στο Νέο Κόσμο η ζητούμενη τιμή πώλησης ολικώς ανακαινισμένου διαμερίσματος, διαμορφώνεται στις 2.285€/τ.μ. και στο Κουκάκι προς 4.137€/τ.μ. Οικονομικότερες επιλογές υπάρχουν στην Κυψέλη όπου η ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1.571€/τ.μ. και στον Πειραιά, στην περιοχή Ταμπούρια προς 1.500€/τ.μ. 

Φοιτητικές κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 60.000€ σε 20 περιοχές της Αθήνας 

Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€ για την αγορά φοιτητικής κατοικίας. Οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν διαμερίσματα που χρίζουν ανακαίνισης σε «καλές» περιοχές και να στοχεύσουν στην υπεραξία. Στο Κουκάκι, διαμέρισμα 40τμ, κατασκευής του 1958, 1ου ορόφου, διατίθεται προς πώληση με ζητούμενη τιμή 58.000€, στο Λυκαβηττό, διαμέρισμα – μικρό studio 12τμ, κατασκευής του 1966, 5ου ορόφου, πωλείται προς 40.000€, ενώ στον Βύρωνα, κατοικία 31τμ, 1ου ορόφου προς 35.000€. 

Παράλληλα, μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες μη ανακαινισμένες αλλά κατοικήσιμες. Στο Αιγάλεω, κατοικία 45τμ, 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1965, διατίθεται προς 53.000€. Στο Περιστέρι, κατοικία 48τμ, 1ου ορόφου, κατασκευής το 1968, διατίθεται προς 60.000€. Στους Αμπελόκηπους κατοικία 31τμ, 3ου ορόφου, κατασκευής το 1971, διατίθεται προς 48.000€. 

Μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα κατασκευής 1970-1980, διατίθενται στο Νέο Κόσμο και στο Γκύζη με τη ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 1.500€/τ.μ.. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA