Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό χρέος και αιτία για αυτό αποτελεί η ισχυροποίηση του δολαρίου που καθιστά πιο δύσκολες τις αποπληρωμές. 

Διαβάστε ακόμη: Σούπερ μάρκετ: Με λίστα και τρόμο τα ψώνια - Στα ύψη οι τιμές σε γαλακτοκομικά και κρέας τον Σεπτέμβριο

Υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα. «Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

Το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει ανοίξει έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα. Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Γκίτα Γόπιναθ, είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τη χώρα πέρα από τον γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε στην αρχή του πολέμου.

Έχουν ενταθεί οι πληθωριστικές πιέσεις

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της ευρωζώνης καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατέδειξε την μεγάλη ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για την πορεία του πληθωρισμού. Συνακόλουθα στο κλίμα αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων. «Οι πληθωριστικές πιέσεις κρίθηκε ότι έχουν ενταθεί», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εγκυμονούσε αυξανόμενο κίνδυνο μη στερέωσης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό» επισημαίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, αιτιολογώντας την απόφαση τους για αύξηση των επιτοκίων.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού «θα ταλαιπωρήσει» τα νοικοκυριά

Πάντως, η καταπολέμηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες «θα ταλαιπωρήσει τα (αμερικανικά) νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» αλλά αν δεν γίνει αυτό η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Ζερόμ Πάουελ.

Σε μια αποφασιστική και ασυνήθιστα ειλικρινή δήλωση που ανέγνωσε στη διάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι η FED θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία της» αυξάνοντας τα επιτόκια. Η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών «θα πάρει χρόνο» και θα οδηγήσει σε «μια μακρά περίοδο ασθενέστερης ανάπτυξης» όπως και σε «μια επιβράδυνση της αγοράς εργασίας», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.