Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία αρχική συμφωνία κατέληξαν οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία προσπάθεια να μπει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ να εμφανίσει μία λίστα με 50 προϊόντα, τα οποία και θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» όπου η επιχείρηση θα δεσμεύεται να μην προχωρά σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρά στις μικρότερες δυνατόν αυξήσεις. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε προσωρινό «πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Σκλαβενίτη κ. Λάμπρος Παπακοσμάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος κ. Νίκος Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Δ. Μασούτης» κ. Γιάννης Μασούτης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ κ. Γιώργος Δουκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Αδωνις Γεωργιάδης απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων, ενώ αναφορικά με την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ ανέφερε: «Αυτό που μπορεί να γίνει και θα γίνει είναι σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ένα καλάθι που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πενήντα βασικά προϊόντα, το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, και σε αυτά τα προϊόντα θα προσπαθήσει κάθε αλυσίδα να κάνει το δυνατόν τις μικρότερες αυξήσεις και αν είναι δυνατόν να τις παγώσει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολίασε σχετικά με τη μείωση του ωραρίου: «Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων. Αν οι έμποροι θέλουν να κλείσουν νωρίτερα έχουν το δικαίωμα, η κυβέρνηση ορίζει το μάξιμουμ του ωραρίου. Η εποχή που ζούμε δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις». Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ακόμα ότι «Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του».

Σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε σχετικά: «Επειδή ήμουν στη Γερμανία, οι επιδοτήσεις που δίνουν στη Γερμανία είναι μικρότερες. Εύκολες λύσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υπάρχουν». Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εάν εφαρμοστεί η πρόταση του Πρωθυπουργού στο φυσικό αέριο για πλαφόν στην τιμή στην Ευρώπη θα έχουμε σημαντική μείωση στην τιμή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA