Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις θερμοκρασίες να κρατούν ακόμη «μακριά» τον χειμώνα οι καταναλωτές κερδίζουν λίγο ακόμη χρόνο για να οργανωθούν ως προς τη βασική πηγή θέρμανσης που θα επιλέξουν για το σπίτι τους. Πονοκέφαλο προκαλούν όμως, οι τιμές, αλλά και οι... γρίφοι σχετικά με το τι συμφέρει τελικά τα νοικοκυριά, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν ανατραπεί ουκ ολίγες φορές οι συσχετισμοί κυρίως ανάμεσα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη και... καυγάδες γίνονται σε πολυκατοικίες μεταξύ των ενοίκων για το ποιο καύσιμο πρέπει να προτιμηθεί, αλλά και με όσους θέλουν να αποκοπούν από την κεντρική θέρμανση!

Διαβάστε ακόμη: Επικουρικές συντάξεις: Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για έκδοση ληξιπρόθεσμων

Ετσι, με τις τιμές να χτυπούν πλέον… κόκκινο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Με την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου να τοποθετείται στις 14 Οκτωβρίου, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί την ώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου (κατά συνέπεια και του πετρελαίου θέρμανσης) ανεβαίνει. Με την οριζόντια επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ να φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και να αντιστοιχεί ακόμη και στο 50% της ονομαστικής τιμής και την αντίστοιχη επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 25 λεπτά ανά λίτρο ήτοι στο 15% της ονομαστικής τιμής, δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένο ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Βέβαια, ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας και η εξέλιξη των τιμών αβέβαιη. Ωστόσο, τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου και σίγουρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει κάποιος στην αλλαγή του καυστήρα ώστε να λειτουργεί με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι με φυσικό αέριο.

Πόσα άλλαξαν μέσα σε ένα μήνα...

Τα περισσότερα νοικοκυριά, ειδικά στις πόλεις, θερμαίνονται με καυστήρες φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Φέτος, και οι δυο αυτές επιλογές θα είναι πιο «τσουχτερές» παρά ποτέ. Τι έχει αλλάξει όμως, μέσα στον τελευταίο μήνα που κάνει την τελική επιλογή των καταναλωτών ακόμη πιο δύσκολη; Οι απαντήσεις βρίσκονται παρακάτω:

1. Ουσιαστικά, η τιμή του φυσικού αερίου, παρά την δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Τα αδιανόητα υψηλά επίπεδα τιμών του Αυγούστου όταν η τιμή στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ έφτασε μέχρι και τα 340 ευρώ, δεν υπάρχουν πλέον. Τον τελευταίο μήνα, η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 29,17% ενώ μόνο την Παρασκευή, καταγράφηκε πτώση 11,1% μετά και την διαφαινόμενη διάθεση συναίνεσης των Ευρωπαίων για την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει στη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Πλέον, η μεγαβατώρα του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα 156,21 ευρώ. Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου (που βασίζονται στη χρηματιστηριακή τιμή του Σεπτεμβρίου) θα είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου (τα οποία στηρίχτηκαν στις εξωφρενικές τιμές του Αυγούστου). Όσο για τα τιμολόγια του Νοεμβρίου που ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο λόγω και της επικείμενης πτώσης της θερμοκρασίας, θα είναι ακόμη πιο χαμηλά. Η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο στα 23 λεπτά. Τον Οκτώβριο θα είναι πολύ χαμηλότερα ενώ θα ενεργοποιηθεί και η επιδότηση των 9 λεπτών. Άρα, η τελική τιμή λιανικής, αναμένεται ότι θα υποχωρήσει προς τα 11-12 λεπτά.

2. Από την άλλη, η διεθνής τιμή του πετρελαίου, έχει ανέβει τον τελευταίο μήνα κατά 11-12%. Το Brent φλερτάρει και πάλι με τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ επιβαρυντικά για τον καταναλωτή δρα και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή, το brent είναι στα 98,29 δολάρια. Η τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου στα 1,27 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 1,4 ευρώ. Αν αυτή η τιμή διατηρηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (σ.σ η τάση για τα πετρελαιοειδή είναι ανοδική μετά και την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια) τότε η λιανική του πετρελαίου θέρμανσης θα βγει πάνω από τα 1,7 ευρώ οπότε με την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών, το τελικό ποσό στην αντλία θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,45 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή της κιλοβατώρας, ανέρχεται περίπου στα 12 με 13 λεπτά. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, το φυσικό αέριο δεν είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Βέβαια, με το πετρέλαιο μπορεί κάποιος να "κλειδώσει" την τιμή στα σημερινά επίπεδα ενώ με το φυσικό αέριο, θα είναι εκτεθειμένος κάθε μήνα στις μεταβολές. Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν τη λήψη αποφάσεων όπως η μετατροπή του καυστήρα κάτι που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ευρώ σε μια μονοκατοικία ή χιλιάδες ευρώ σε μια πολυκατοικία.

«Εμφύλιος» στις πολυκατοικίες 

Στο μεταξύ, οι πολλαπλάσιοι λογαριασμοί ενέργειας «διώχνουν» από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών τους ενοίκους. Τις περισσότερες φορές, για την αποκοπή των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση, ευθύνονται και τα… ραβασάκια των ενεργειακών εταιρειών. Ετσι για παράδειγμα μία οικοδομή με 8 διαμερίσματα τον Φλεβάρη του 2021 χρειάστηκε να πληρώσει 520€ φυσικό αέριο. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, κλήθηκε να πληρώσει 950€. Το ρεύμα, αντίστοιχα, κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους, από 286€ ανέβηκε στα 674€. Ηδη μέσα στο καλοκαίρι του 2022, υπήρχαν αναφορές για λογαριασμούς φυσικού αερίου με τετραπλάσια ποσά από εκείνα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αρκετές φορές, μάλιστα πολλοί ήτανε εκείνοι ήταν που αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα ποσά των λογαριασμών τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνέδραμαν οι υπόλοιποι ένοικοι, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη. Πλέον όμως δεν επαρκούν τα χρήματα για να βοηθήσουν τους συνιδιοκτήτες τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και τα αποθεματικά των πολυκατοικιών προκειμένου να εξοφληθούν οι λογαριασμοί.

Η διαδικασία αποσύνδεσης από την κεντρική θέρμανση

Μπορεί κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης να θέλει να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας του, υπάρχει ωστόσο μία διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί. Ετσι, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, προβλέπεται αίτημα για τη σύγκλιση συνέλευσης της πολυκατοικίας, όπου θα ενημερωθούν και οι υπόλοιποι ένοικοι. Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να μεταβεί σε άλλο μέσο θέρμανσης.

Αυτές είναι:

  1. τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και

     

  2.  την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.