Μενού
tourismos
Τουρισμός | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά την ΕΛΣΤΑΤ και την αύξηση εσόδων που κατέγραψε τον Αύγουστο σε καταλύματα (23,4%) και εστίαση (13,6%)  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις Αυγούστου είναι εντυπωσιακές καθώς κινήθηκαν στα επίπεδα της προ-πανδημίας περιόδου. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η δυναμική που ανέπτυξε ο Αύγουστος έδωσε μεγάλη ώθηση στον Σεπτέμβριο, η οποία συνεχίζεται και τον Οκτώβριο με τις ταξιδιωτικές ροές να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του φθινοπώρου. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 44% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 86,8% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,5%). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 121,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 92,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 87,6% και το 96,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 29,3%.