Μενού
  • Α-
  • Α+

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στη σύνοδο που έγινε την Πέμπτη σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου και σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε το έντονο παρασκήνιο που επικράτησε πριν από τη σύνοδο! Μία ομάδα 15 κρατών - μελών, μεταξύ τους η Ιταλία και την Ελλάδα να πρωτοστατεί, αντέδρασε έντονα στο πλαφόν που είχε προτείνει η Κομισιόν. Στο πλευρό τους στάθηκαν ακόμη το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία. Ουσιαστικά ήταν μία κίνηση - ματ της Ελλάδας που εξελίχθηκε σε «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Ποιοι παίρνουν διπλές και τριπλές αυξήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα

Ετσι, με την Αθήνα να πρωτοστατεί, σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πριν τη Σύνοδο των υπουργών ενέργειας, το μπλοκ των «15» στρίμωξε για τα καλά την Κομισιόν, τη Γερμανία και τους δορυφόρους της. Το μπλόκο του συνασπισμού των 15 χωρών στο πλαφόν... παρωδία που πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες, και τον εκνευρισμό των Ολλανδών.

Εξάλλου, η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την πρόταση της Κομισιόν ήταν ενδεικτική: «το πλαφόν στα 275 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) ουσιαστικά δεν είναι πλαφόν». Η Αθήνα επιμένει σε πλαφόν μεταξύ 150 και 200 ευρώ.

«Το πλαφόν στα 275 είναι... κακόγουστο αστείο»

Στο πλευρό της Ελλάδας τίθενται Βέλγιο, Ιταλία,  Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία. Αποφασίζουν ότι θα «μπλοκάρουν» την πρόταση της Επιτροπής για το πλαφόν. Η Μαδρίτη μπαίνει και αυτή στον συνασπισμό με σκληρούς χαρακτηρισμούς της αρμόδιας υπουργού για την πρόταση της Κομισιόν: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο»! Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια αναπάντεχη κίνηση, οι «15» αποφάσισαν να μπλοκάρουν όχι μόνο την πρόταση για το πλαφόν στο αέριο, αλλά και τους άλλους δύο κανονισμούς που βρίσκονταν στο τραπέζι και θεωρούνταν βέβαιο ότι θα συμφωνηθούν (μηχανισμός αλληλεγγύης – κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και κανονισμός για τις ΑΠΕ τον οποίο θέλει διακαώς η Γερμανία) διαμηνύοντας πως ή θα συμφωνηθούν όλα μαζί ή δεν θα συμφωνηθεί τίποτα. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις 13 Δεκεμβρίου

Πάντως, παρά την αισιοδοξία για συμφωνία στην νέα έκτακτη Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου από την τσέχικη προεδρία, η Κομισιόν, παρότι αιφνιδιασμένη, δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της χαμηλώνοντας τον πήχη του προτεινόμενου πλαφόν. «Το ταβάνι και η διάρκεια του μηχανισμού παρέμβασης έχουν τεθεί με μεγάλη προσοχή για τον περιορισμό των κινδύνων» υποστήριξε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον

Από πλευράς της η ολλανδική πλευρά εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της γιατί τίποτα δεν ψηφίστηκε. Έτσι οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα έκτακτη Σύνοδο, αλλά όλα βρίσκονται «στον αέρα» γιατί είναι δύσκολη η συναίνεση μεταξύ των «δύο στρατοπέδων». Πάντως, το σημαντικό είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται στο μέτωπο της πλειοψηφίας και έτσι είναι σε θέση να πιέσει προς την κατεύθυνση που θέλει.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA