Μενού
xristos-staikoyras
Χρήστος Σταϊκούρας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν έτοιμη φέρεται να είναι η αντι-πρόταση των τραπεζών προς την κυβέρνηση σχετικά με την επίλυση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Μετά την άκαρπη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, όταν και οι τραπεζίτες μίλησαν για... νεκρό ισπανικό μοντέλο και τον υπουργό Οικονομικών να απαιτεί στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου με τα τραπεζικά επιτελεία να καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην επόμενη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρύθμιση «κόκκινων» δανείων αξίας έως και 40.000 ευρώ, αλλά και σε ενδεχόμενο «κούρεμα» αυτών με αυστηρά όμως κριτήρια. Παράλληλα, δεδομένη θεωρείται και η αναπροσαρμογή της επιτοκιακής και τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών, καθώς και η ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, προς ικανοποίηση των αιτημάτων της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων υπέρ των νοικοκυριών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για τη στήριξη των οφειλετών σε «κόκκινα» δάνεια, προβλέπει τη μείωση της δόσης για όσους ανήκουν στις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις και έχουν αποδεδειγμένο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου, το οποίο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την κύρια κατοικία τους. Η αρχική σκέψη είναι να επιδοτηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες το ήμισυ της επιβάρυνσης που προκύπτει από την ενίσχυση των διατραπεζικών δεικτών euribor. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου απαιτεί την έγκριση του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM).

Χαρακτηριστικά, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τη Φρανκφούρτη ένας μηχανισμός τριμερούς χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δράσης. Δηλαδή ένα μέρος του κόστους να καλύπτεται από το Δημόσιο και τις τράπεζες και το υπόλοιπο από τους δανειολήπτες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετο ως προς αυτό, επικαλούμενο τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Εξάλλου, τα κριτήρια που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με στόχο να περιοριστεί η περίμετρος των δικαιούχων στα επίπεδα των 20.000 ευρώ. Η πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και να αποσταλεί στον SSM.

Τι ισχύει για επιτόκια και προμήθειες

Στο μεταξύ, μετά τις κυβερνητικές συστάσεις, οι τράπεζες προχωρούν σταδιακά στην αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Στους συστημικούς ομίλους οι ετησιοποιημένες αποδόσεις φτάνουν πλέον έως και το 0,80%, ενώ στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα η οροφή διαμορφώνεται έως και το 1,35%. Την περασμένη Δευτέρα, η Alpha Bank προχώρησε στη δεύτερη προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων της από τον περασμένο Οκτώβριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank, ενώ μόλις χθες η Εθνική Τράπεζα ενίσχυσε για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, τις αποδόσεις που προσφέρει στους πελάτες της. Από τις μικρότερες τράπεζες, η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα διαθέτει λογαριασμούς προθεσμίας με 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό έως το 0,40%.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στις προμήθειες. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μειωθούν συνολικά 12 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν διατραπεζικά εμβάσματα, αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, συνδρομές καρτών, κόστος επανέκδοσης ή ανανέωσής τους, πληρωμές λογαριασμών και έξοδα δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή κατάργηση ορισμένων από τις παραπάνω χρεώσεις με τις πληροφορίες να μιλούν για 5 χρεώσεις.

Συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και τραπεζίτες

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται από σήμερα έως και την Παρασκευή (9/12) στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link, με τίτλο «24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum» και να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων. Ειδικότερα, στη διάρκεια του τριημέρου ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, όπως είναι οι Axia, Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co. κ.ά.

Επιπλέον την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης (“Closing Bell Ceremony”) των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE), ενώ μεθαύριο, Παρασκευή θα παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης στο «24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum».