Μενού
Μπουκάλια ελαιόλαδου
Μπουκάλια ελαιόλαδου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στα ύψη συνεχίζει να κινείται η τιμή του ελαιόλαδου, με το λάδι να έχει γίνει πλέον... είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές. Είδη πρώτης ανάγκης αλλά και βασικά τρόφιμα στα ράφια των καταστημάτων έχουν γίνει πλέον απλησίαστα.

Η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 13,25-14,78 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ και στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκαρφαλώσει στα 10,75, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το MEGA. «Είναι πανάκριβα όλα», λένε οι καταναλωτές.

Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο στάζουν πλέον… χρυσάφι, αφού το πανάκριβο προϊόν κατέγραψε αύξηση -μαμούθ 67,2 %, και δεν πωλείται πουθενά κάτω από 10 ευρώ. Την ίδια ώρα η αγορά κάνει «παιχνίδι» με τις τιμές των επόμενων μηνών.

«Η Ισπανία τον τελευταίο χειμώνα έχει βρει τις βροχοπτώσεις της και πάει καλά σε μερικές περιοχές όπως είναι η Ανδαλουσία. Αυτό τι σημαίνει; Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 8 ευρώ τώρα χωρίς να γίνονται εμπορικές πράξεις. Αυτό είναι μια πλασματική διαδικασία. Ο καταναλωτής δεν βλέπει καμία αλλαγή στο ράφι τώρα. Καμία αλλαγή», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ.

«Έρχεσαι στο σούπερ μάρκετ να πάρεις δυο πράγματα και φεύγει το 20άρικο».

Ακριβά και τα φρούτα

Ασημένιο… μετάλλιο στην ακρίβεια παίρνουν τα φρούτα με ανατιμήσεις 12,7%. Από την χαμηλή τιμή παραγωγού στο χωράφι μέχρι το ράφι, ο καταναλωτής πληρώνει έως και τρεις φορές ακριβότερα τα αγροτικά προϊόντα. «Πολύ ακριβά όλα. Έχω περικόψει τα περιττά ψώνια, τα περιττά έξοδα».

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας ασκούν κριτική στα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία χαρακτηρίζουν πολύ παρεμβατικά.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA