Μενού
The Body Shop
The Body Shop | Facebook/The Body Shop
  • Α-
  • Α+

Η εταιρεία "The Body Shop" μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την εξαγορά της από ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων, σε μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα καλλυντικών.

Η Aurelius, η γερμανική εταιρεία που αγόρασε την The Body Shop για 207 εκατ. λίρες το Νοέμβριο, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να αναζωογονήσει την επιχείρηση κατά τη διάρκεια των γιορτών, όταν οι πωλήσεις ήταν «θλιβερές», σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες του Guardian.

Επιβεβαίωσε ότι είχε διορίσει τη λογιστική εταιρεία FRP Advisory ως διαχειριστή, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της επιχείρησης, που ιδρύθηκε από την ακτιβίστρια για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα Anita Roddick το 1976.

Πιθανό κλείσιμο καταστημάτων του Body Shop στη Βρετανία

Η The Body Shop διαθέτει σχεδόν 200 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένα κέντρο διανομής και κεντρικά γραφεία.

«Σήμερα, οι διευθυντές της The Body Shop International Limited διόρισαν τους Tony Wright, Geoff Rowley και Alastair Massey της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων FRP ως κοινούς διαχειριστές της» αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση.

Η εταιρεία, όπως είπαν, «αντιμετώπισε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικών προκλήσεων υπό τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της, η οποία συνέπεσε με ένα δύσκολο εμπορικό περιβάλλον για τον ευρύτερο τομέα του λιανικού εμπορίου» και «θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για να βρουν μια διέξοδο για την επιχείρηση και θα ενημερώσουν τους πιστωτές και τους εργαζόμενους εν ευθέτω χρόνω».

Τον περασμένο μήνα η Aurelius έκλεισε την The Body Shop at Home και πούλησε τα καταστήματά της στην Ευρώπη και σε τμήματα της Ασίας - τα οποία θεωρούνταν ζημιογόνα.

Πηγές με γνώση της κατάστασης δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η μάρκα θα επιβιώσει - κατά κάποια μορφή - αλλά με πολύ λιγότερα καταστήματα. Μπορεί να απομείνουν μόλις 100, ενώ η Aurelius φαίνεται πως είναι σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. 

Η ίδρυση και η πτωτική πορεία

Το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, θα σηματοδοτούσε το τελευταίο στάδιο στην πτωτική πορεία μιας μάρκας που η Roddick και ο σύζυγός της, Gordon, ανέδειξαν σε παγκόσμιο σύμβολο του δίκαιου και βιώσιμου εμπορίου.

Η ακτιβίστρια άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Μπράιτον το 1976, επεκτεινόμενη ταχύτατα μέσω ενός μοντέλου franchise και τηρώντας αυστηρές ηθικές αρχές.

Η εταιρεία παρέμεινε στην οικογένεια για τρεις δεκαετίες μέχρι που την πούλησαν στη γαλλική εταιρεία καλλυντικών L'Oréal, ιδιοκτήτρια των Maybelline και Garnier, έναντι 652 εκατ. λιρών το 2006. Η Roddick πέθανε τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε, η The Body Shop είχε γίνει συνώνυμη με τις ηθικές της θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να διαθέτει προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα.

Η απόφαση να πωληθεί σε μια παγκόσμια εταιρεία απογοήτευσε πολλούς πιστούς πελάτες και άνοιξε τον δρόμο για τους ανταγωνιστές της.

Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη της μειώθηκαν, η L'Oréal την πούλησε και η ταραχώδης πορεία συνεχίστηκε μέχρι να φτάσει στα χέρια της Aurelius. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA