Μενού
Shein
Shein | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εξαντλητικά φαίνεται να είναι τα ωράρια εργασίας σε προμηθευτές του κινεζικού γίγαντα γρήγορης μόδας Shein, σύμφωνα με νέα έκθεση που έρχεται, μετά και τις δεσμεύσεις της εταιρείας να βελτιωθούν οι συνθήκες. 

Νέα έρευνα της ελβετικής ομάδας υπεράσπισης Public Eye έδωσε συνέχεια στην έκθεσή της του 2021, η οποία διαπίστωσε ότι ένας αριθμός εργαζομένων σε έξι εργοτάξια στην Γκουανγκζού έκανε υπερβολικές υπερωρίες.

Σύμφωνα με την ομάδα, η οποία πήρε συνέντευξη από 13 εργαζόμενους, οι υπερβολικές υπερωρίες εξακολουθούσαν να είναι συνηθισμένες για πολλούς εξ αυτών.

Ειδικότερα, δήλωσαν πως απασχολούνται ακόμα και 75 ώρες εβδομαδιαίως. 

Οι ερωτηθέντες, ηλικίας μεταξύ 23 και 60 ετών, δήλωσαν ότι εργάζονται κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν τα διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Συνήθως, δουλεύουν τις έξι απ΄τις επτά μέρες της βδομάδας. 

«Δουλεύω κάθε μέρα από τις 8 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ και παίρνω μία ημέρα ρεπό κάθε μήνα. Δεν μπορώ να πάρω περισσότερα ρεπό γιατί είναι μεγάλο το κόστος» είπε ένας εκ των συνεντευξιαζόμενος. 

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Shein για τους προμηθευτές της απαγορεύει την εργασία άνω των 60 ωρών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι οι μισθοί τους δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου από την πρώτη έρευνα όταν κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 10.000 γουάν το μήνα (771 έως 1.280 ευρώ το μήνα).

Το Public Eye ενημέρωσε ότι ο βασικός μισθός για τους εργαζόμενους, μετά την αφαίρεση των υπερωριών, είναι 2.400 γιουάν (308 ευρώ).

Σύμφωνα με την Asia Floor Wage Alliance, ένας μισθός που μπορεί να εξασφαλίσει τη διαβίωση στην Κίνα είναι 6.512 γουάν, 836 ευρώ.

Ακόμα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν πως σε περίπτωση που κάνουν κάποιο λάθος θα έπρεπε να εργαστούν αμισθί για να το επιδιορθώσουν. 

«Όποιος κάνει το λάθος, είναι υπεύθυνος για να το διορθώσει στον δικό του χρόνο» σημείωσε ένας 50χρονος προϊστάμενος.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι παρατήρησαν αύξηση των καμερών παρακολούθησης στα εργοστάσια και πιστεύουν πως αυτές στέλνουν live εικόνα στη Shein ώστε να επιβλέπει εάν επιβάλλονται οι κανόνες. 

Η απάντηση της Shein

Απαντώντας στην έκθεση του Public Eye, η εταιρεία παραδέχθηκε πως το ζήτημα αποτελεί «κοινή πρόκληση που οι μάρκες, οι κατασκευαστές κι άλλοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν». 

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα που αφορούσε μόνο την εταιρεία, αλλά «δεσμεύτηκε (...) να βελτιώσει την κατάσταση στη δική μας αλυσίδα εφοδιασμού». 

Σε δήλωσή της στο BBC, ανέφερε πως επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια «για την ενίσχυση της διεύθυνσης και της συμμόρφωσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μας».

«Εργαζόμαστε για τη βελτίωση των πρακτικών των προμηθευτών μας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια για ό,τι κάνουν» ανέφερε. 

Η ραγδαία άνοδος της μάρκας

Η Shein έχει αναπτυχθεί ραγδαία από την ίδρυσή της το 2008 και ήταν μία από τις πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις που σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια των περιορισμών στην πανδημία του κορονοϊού.

Η φόρμουλα της προσφοράς μεγάλης γκάμας φθηνών ρούχων - που υποστηρίζεται από καμπάνιες στο Instagram, το TikTok κι άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - την έχει μετατρέψει σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές μόδας στον κόσμο.

Βασίζεται σε χιλιάδες τρίτους προμηθευτές, καθώς και σε συμβεβλημένους κατασκευαστές, κοντά στην έδρα της στην Γκουανγκζού, και είναι σε θέση να κατασκευάζει νέα προϊόντα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αντί για μήνες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA