Μενού
BETA CAE Systems
BETA CAE Systems | Facebook/BETA CAE Systems
  • Α-
  • Α+

Η ελληνικής προέλευσης εταιρεία BETA CAE Systems International AG εξαγοράστηκε από την Cadence Design Systems (CDNS.O) έναντι 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μετρητά και μετοχές. 

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1999 από καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με αφετηρία το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης έχτισε ένα αξιοζήλευτο πελατολόγιο, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας συστήματα λογισμικού για τον υπολογισμό μηχανολογικών κατασκευών, την προεπεξεργασία δεδομένων και τη μεθεπεξεργασία αποτελεσμάτων ανάλυσης κατασκευών.

Ουσιαστικά, η εταιρεία δίνει στις βιομηχανίες την τεχνολογική δυνατότητα να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

Το 2017 η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία.

Η  Cadence, με έδρα την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε την εξαγορά και επεσήμανε πως θα καταβάλει περίπου 744 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Δεσμεύτηκε να πληρώσει τη συμφωνία, αλλά θα την αποπληρώσει με μετρητά που θα προκύψουν από τις δραστηριότητές της.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες λογισμικού που χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών. 

Το σχόλιο Μητσοτάκη για την αγοροπωλησία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε την αγοροπωλησία κάνοντας λόγο για «ελληνικό success story». 

Στο πλαίσιο αναφοράς του για τις αλλαγές στην Παιδεία, με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στη συμφωνία της BETA CAE Systems International AG, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια από ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ, με την «Cadence Design Systems με έδρα την Καλιφόρνια, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού για τον σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών στον κόσμο». 

«Τον Μάιο του 2020 είχα την ευκαιρία να δω από κοντά το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της BETA CAE στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης και έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος. Το αντικείμενο της εταιρίας την κατέστησε μια από τις ηγέτιδες στον κόσμο επιχειρήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Δεν είναι το μόνο ελληνικό success story» έγραψε στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του. 

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ανέφερε πως η συμφωνία δίνει ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για την εξέλιξη της πόλης σε Κέντρο Καινοτομίας. 

Σε επιστολή προς της εταιρεία, το Επιμελητήριο αναφέρει πως έχει οργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις διεθνούς χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις της Beta CΑΕ, στο Κάτω Σχολάρι, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Θεωρούμε ότι η ανακοινωθείσα συμφωνία με την Cadence Design Systems, για την οποία εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια, αποτελεί επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας της εταιρείας σας και συνιστά μια ισχυρή ώθηση για την πόλη μας ως κέντρο καινοτομίας, με προφανείς θετικές συνέπειες για τη χώρα μας» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA