Μενού
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως αυτές του Airbnb, υπάγεται σε ΦΠΑ ή όχι και αναλύεται και η φορολογική διαδικασία που ακολουθείται. 

Ας ξεκινήσουμε με το βασικότερο όλων. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι και δύο ακίνητα φορολογούνται στην κλίμακα φορολογίας ακινήτων. 

Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι και δύο ακίνητα δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και δεν υποχρεούνται σε έναρξη εργασιών. Τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα υπάγονται υποχρεωτικά σε έναρξη εργασιών και σε καθεστώς ΦΠΑ 13%.

Επομένως, στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που έχουν ατομική επιχείρηση και διαθέτουν μέχρι και δύο ακίνητα προς εκμετάλλευση, το μίσθωμα δεν θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ και το εισόδημα αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία και όχι ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα νομικά πρόσωπα εντάσσονται σε καθεστώς ΦΠΑ 13% ανεξαρτήτως του πλήθους των ακινήτων που εκμεταλλεύονται.

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) υποβάλλεται σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή από ιδιώτες και από επιχειρήσεις.

Το τέλος παρεπιδημούντων υποβάλλεται μόνο από τις νομικές οντότητες ή τις ατομικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται από τρία ακίνητα και άνω.

Γίνεται ακόμα σαφές πως η συμπλήρωση των μισθώσεων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής αφορά όλες τις περιπτώσεις και θα πρέπει να τηρείται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Τέλος ξεκαθαρίζεται το τοπίο σχετικά με τις  δραστηριότητες που οφείλει να έχει μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι κωδικοί άσκησης δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) είναι οι παρακάτω:

  • 55.20.11.6 Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού 
  • 55.20.11.7 Υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων εκτός των ψηφιακών πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού

Επισημαίνεται ως «εκμετάλλευση ακινήτων για βραχυχρόνια διαμονή» ορίζεται η εκμετάλλευσή ακινήτων με σκοπό τη μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA