Σε έκτακτες ανακοινώσεις προβαίνει αυτή την ώρα LIVE η κυβέρνηση, σχετικά με τα μέτρα για την αυξανόμενη τιμή στα καύσιμα και στα σούπερ μάρκετ, και τη συνακόλουθη αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
Δηλώσεις θα γίνουν από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σούπερ μάρκετ - Καύσιμα: Δείτε παρακάτω LIVE τα μέτρα:
Μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει θα αφορούν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους τόσο στα καύσιμα όσο και στα σούπερ μάρκετ.
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας στον εφοδιασμό, σε κανέναν τομέα και ιδιαίτερα στον ενεργειακό, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως ανέφερε ακόμη, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα προχωρήσουμε σε ενέργειες όταν θα διαμορφωθεί πιο σαφής εικόνα για την πορεία της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές της οικονομίας».
Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε.
Επιπλέον, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα.
Παπασταύρου: Έως τις 30 Ιουνίου 2026 το μέτρο του πλαφόν
Η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς και αβεβαιότητα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως επισημάνθηκε, η κυβέρνηση του Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι μπορεί να αντιδρά άμεσα σε διεθνείς κρίσεις, προχωρώντας σε προληπτικά μέτρα στην αγορά των υγρών καυσίμων, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοσκοπίας.
Στο πλαίσιο αυτό, από την έναρξη εφαρμογής της ΠΝΠ και έως τις 30 Ιουνίου 2026 τίθεται ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, στο χονδρεμπόριο το περιθώριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο, ενώ για τα πρατήρια το όριο ορίζεται στα 12 λεπτά. Παράλληλα, θα ληφθούν ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.