Μενού
Νοσοκομείο Παίδων
Ανακαινισμένες αίθουσες σε νοσοκομείο Παίδων | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Για τον θάνατο της 9χρονης στο Διδυμότειχο από στρεπτόκοκκο μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, καλώντας τους γονείς να πάνε τα παιδιά στον γιατρό από το πρώτο σύμπτωμα, ώστε να ξεκινήσουν αντιβίωση. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κα Παγώνη σημείωσε πως «το κοριτσάκι δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες μέρες νοσούσε, πήρε την αντιβίωση πολύ μετά» και ζήτησε από τους γονείς να αποταθούν σε γιατρό ακόμα και όταν τα παιδιά παραπονεθούν για πονόλαιμο. 

«Μόλις ξεκινούν τα συμπτώματα, κάνει το τεστ ο γιατρός και αμέσως ξεκινάς αντιβίωση» είπε, υπογραμμίζοντας πως έχει μεγάλη σημασία να γίνει από τις πρώτες μέρες η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. 

«Αμέσως κάνει αμυγδαλίτιδα και πυρετό, μόλις το πεις στον παιδίατρο» το αντιλαμβάνεται, συμπλήρωσε η κα Παγώνη. 

Ωστόσο, εξήγησε πως οι επιπλοκές από στρεπτόκκοκο: πνευμονία και εγκεφαλίτιδες, εμφανίζονται «όταν έχει παραμεληθεί το περιστατικό». Τέλος, επεσήμανε πως «μπορεί να είναι πάρα πολύ ραγδαία η επιδείνωση». 

Τι είπε για την ιλαρά

Παράλληλα, η κα Παγώνη μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με την ιλαρά, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό της υγειονομικές Αρχές.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ελλάδα έχουμε τρία κρούσματα και άλλα δύο ύποπτα» εξήγησε. 

Αναφέρθηκε στο εμβόλιο, ενημερώνοντας πως το κάνουν τα μωρά από 16 μηνών έως 2,5 ετών και γίνεται σε δύο δόσεις. 

«Ο ΠΟΥ είπε ότι στα 2,5 χρόνια της πανδημίας, τα παιδιά δεν έκαναν πλήρως τη δόση. Ο κόσμος φοβόταν να πάει στα νοσοκομεία» δήλωσε και τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν και οι δύο δόσεις. 

Όσον αφορά στα συμπτώματα σημείωσε πως «ξεκινάει με κοκκίνισμα ματιών, πολύ υψηλός πυρετός, βήχας και εξανθήματα που ξεκινούν από το πρόσωπο». 

Οι ασθενείς να πάνε «απευθείας στον γιατρό» επεσήμανε και εξήγησε πως είναι «ιογενής ιστορία, μην νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν αντιβίωση». 

Τέλος, κάλεσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA