Μενού
Charlie Munger και Warren Buffett
Charlie Munger και Warren Buffett | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο κόσμος των επενδύσεων έχασε σήμερα ένα από τα πιο σημαίνοντα πρόσωπά του, μετά τον θάνατο του θρυλικού επενδυτή Charlie Munger σε ηλικία 99 ετών. Γνωστός και ως το «δεξί χέρι του Warren Buffet», απεβίωσε την Τρίτη (28/11), έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Ο Munger ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας Berkshire Hathaway, αλλά και δικηγόρος, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corporation, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας. Το 2023, η περιουσία του ανερχόταν στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η πορεία της ζωής του έως την επιτυχία ήταν μεγάλη και γεμάτη δυσκολίες.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Charlie Munger γεννήθηκε στην Όμαχα των ΗΠΑ, την 1η Ιανουαρίου του 1924. Ο πατέρας του, Alfred, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του, Florence, καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Η σχέση του με τον Warren Buffett κρατά από εκείνες τις μέρες, όταν ο μικρός Munger εργαζόταν μαζί με τον Warren στο οικογενειακό μπακάλικο του τελευταίου. 

Ο Charlie έφυγε από την Omaha για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Michigan, και δύο χρόνια αργότερα το 1943, κατετάγη στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού. Από εκεί τοποθετήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, στην Πασαντίνα, για να σπουδάσει μετεωρολογία.

Όσο σπούδαζε εκεί,  ερωτεύτηκε τη συγκάτοικο της αδερφής του στο Scripps College, Nancy Huggins, και την παντρεύτηκε το 1945. Ο Munger δεν ολοκλήρωσε ποτέ αυτές τις σπουδές, αλλά το 1948 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, λαμβάνοντας μέγιστο έπαινο, επιστρέφοντας κατόπιν με τη σύντροφό του στην Καλιφόρνια.

Από εκεί, ο Charlie εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδίκευση στα ακίνητα, ενώ αργότερα, το 1962, ίδρυσε τη δικηγορική φίρμα Munger, Tolles & Olson και παράλληλα διαχειριζόταν τις επενδύσεις του στο hedge fund Wheeler, Munger & Co., το οποίο ίδρυσε επίσης εκείνη τη χρονιά.

Ως μυστικό της επιτυχίας του, ο Munger θεωρεί πως η προσκόλληση στις ρίζες του στάθηκε «πυξίδα» για τις επιλογές του: «Μερικές φορές χρησιμοποιώ το παλιό ρητό: «Πήραν το αγόρι από την Όμαχα, αλλά ποτέ δεν πήραν την Όμαχα από το αγόρι».

Στην Berkshire Hathaway

Τελικά ο Munger έκλεισε την Wheeler, Munger & Co το 1975, και τρία χρόνια αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway. Όταν, το 1959, επέστρεψε στην Όμαχα για να κλείσει κάποια νομικά θέματα του αείμνηστου πατέρα του, ήρθε για δεύτερη φορά σε επαφή με τον Buffett.

O Charlie είδε αμέσως στον Warren έναν ίσιο, και οι δύο άντρες επιδόθηκαν από κοινού στην αγορά των επενδύσεων, εξασφαλίζοντας μετοχές εταιρειών των οποίων τα θεμελιώδη ήταν πολύ καλά σε σχέση με την τιμή.

«Κυνηγώντας την αξία πληρώνεις λιγότερα και κερδίζεις περισσότερα» είχε συμβουλέψει ο Munger σε συνέντευξη. Μαζί, οι δύο «καπετάνιοι» της Berkshire Hathaway κατάφεραν να σώσουν την εταιρία από την ζημία 50 δισεκατομμυρίων που υπέστη κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

«Λοιπόν, θα έλεγα ότι βασικά είμαστε σαν τον καπετάνιο ενός πλοίου που βλέπει τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία να πλησιάζει», είχε δηλώσει ο επιχειρηματίας για την περίοδο της κρίσης.

Ο Warren Buffett έχει μνημονεύσει τον Munger ως μέντορα και εξαιρετικό συνεργάτη, αφού με το «μάτι» που είχε για τις επενδύσεις εμπλούτιζε την στρατηγική της εταιρίας με εύστοχα «ανοίγματα».

Ενδεικτικά, ο Munger είχε πείσει τον Buffett να εξαγοράσει την εταιρεία See's Candies για 25 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που είχε κλείσει τη χρονιά με μόλις 4 εκατομμύρια κέρδος. Έκτοτε όμως, η εταιρεία παραγωγής γλυκών έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Berkshire.

«Έχω έναν φίλο που λέει ότι ο πρώτος κανόνας του ψαρέματος είναι να ψαρεύεις εκεί που είναι τα ψάρια. Ο δεύτερος κανόνας του ψαρέματος είναι να μην ξεχνάτε ποτέ τον πρώτο κανόνα. Έχουμε καταφέρει να ψαρεύουμε εκεί που είναι τα ψάρια», είχε δηλώσει το 2017 ο Munger για την... απλή συνταγή της επιτυχίας του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA