Μενού
Stelios-petsas
Στέλιος Πέτσας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, μίλησε από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, πρέπει «να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στις διαστάσεις της παραοικονομίας στην Ελλάδα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασε να κάνει λόγο για Λεβιάθαν της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Εν συνεχεία, ο κ. Πέτσας προχώρησε στην παράθεση οκτώ πολιτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να παταχθεί το μέγεθος της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Ανάμεσα στις πολιτικές αυτές παρεμβάσεις ο βουλευτής της ΝΔ συμπεριέλαβε τη μείωση των συντελεστών φορολογίας, την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος, οι έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης, την οργάνωση και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των φορολογικών αρχών, την κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων διοίκησης, την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, το σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Πέτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως, μέσα σε μία τετραετία, από το 2019 έως το 2023, κατόρθωσε να μειώσει περίπου πενήντα φόρους μέσα από την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε τρεις βασικούς λόγους, που τον οδηγούν στο να έχει την πεποίθηση αυτή.

Κατά πρώτον, η  Ελλάδα το 2020 πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις του κενού του ΦΠΑ περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων, προερχόμενη κυρίως από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης, εξαιτίας και της μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από Ιούλιο του 2019.

Δεύτερον, το ποσοστό εισπραξιμότητας από άμεσους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και στον ΕΝΦΙΑ έχει επίσης αυξηθεί χάρη στην μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Και τρίτον, συμπλήρωσε ο κύριος Πέτσας, με βάση τα καταγράφεται συστηματική απόκρυψη των εισοδημάτων και αυτό έχει να κάνει με το ότι το κίνητρο για την εν λόγω απόκρυψη παραμένει ακόμη ισχυρό  και ίσο με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που θα επιβαρύνει ένα πρόσθετο ευρώ που θα δηλωθεί.

«Είναι ξεκάθαρο», συμπλήρωσε ο βουλευτής, «ότι αυτή η Κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση, τη βούληση και την τεχνογνωσία για να βάλει τέλος σε αυτή τη διαχρονική αδικία. Στο να επωμίζονται την μερίδα του λέοντος των φορολογικών βαρών, όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Αυτή η στρέβλωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να τελειώσει!

«Είναι χρέος μας», πρόσθεσε καταληκτικά, «κοιτώντας στα μάτια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, να διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Να πληρώνει κάθε ένας τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό του εισόδημα και να μην επιβαρύνει τους συνανθρώπους του με βάρη που είναι δίκαιο να φέρει ο ίδιος.

Τότε μόνον μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη, που συνεπάγεται κοινωνική συνοχή, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης που κινείται μεθοδικά από το 2019 η εθνική μας οικονομία», συμπέρανε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA