Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατατέθηκε στη βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται, περιλαμβάνονται και αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως το Airbnb.

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

Από το 2016 και έπειτα που άνοιξε η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπήρχε η δυνατότητα εκμετάλλευσης ακινήτων χωρίς περιορισμούς.

Από το 2024 η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έρχεται αφορά στο όριο που θα έχουν οι ιδιώτες για το πλήθος των ακινήτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται.

Συγκεκριμένα ως ιδιώτες, θα μπορούν να εκμεταλλεύονται έως και δύο ακίνητα.

Σε περίπτωση εκμετάλλευσης άνω των δύο ακινήτων, τότε είναι υποχρεωτική η έναρξη επιχείρησης και η ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ, με το εισόδημα πλέον να φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, το εισόδημα αυτό θα υπόκειται σε τέλος Παρεπιδημούντων και θα υπάρχει επιπρόσθετος φόρος διαμονής όπως ισχύει και στα τουριστικά καταλύματα. Ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται και στους ιδιώτες που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το ποσό του φόρου διαμονής (ή Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση όπως θα λέγεται από εδώ και στο εξής) για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο, θα είναι 1,50€ για κάθε ημέρα διανυκτέρευσης και σε περίπτωση που το ακίνητο είναι μονοκατοικία άνω των 80 τ.μ το ημερήσιο ποσό του τέλους ανθεκτικότητας θα ανέρχεται στα 10€, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες θα είναι 0,5€ και 4€ αντίστοιχα.

Επίσης, τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο, αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στο έτος με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

*Το τέλος Παρεπιδημούντων αφορά στα τουριστικά καταλύματα και ισούται με το 0,5% του τζίρου της επιχείρησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA