Το μικρό θαλάσσιο θηλαστικό vaquita που βρίσκεται στο Μεξικό και σε ελάχιστες πια ακόμα περιοχές, θεωρείται το πλέον πιθανό για εξαφάνιση είδος.
Το vaquita θυμίζει δελφίνι ή φώκια, έχει ασημί χρώμα και μάτια που θυμίζουν το θηλαστικό πάντα. Ο ελάχιστος πληθυσμός του κινδυνεύει από αυτό που το bbc αποκαλεί «κοκαΐνη της θάλασσας». Τι είναι αυτό; Είναι το εμπόριο ενός άλλου είδους, του ψαριού totoaba, επίσης υπό εξαφάνιση, το οποίο είναι χρυσωρυχείο. Τα δίχτυα για τα ψάρια, εγκλωβίζουν και τα μικρά θηλαστικά και ο πληθυσμός τους όλο και μειώνεται.
Η «κοκαΐνη της θάλασσας»
Στην περιοχή που ζει το vaquita, στον Κόλπο της Καλιφόρνια, καθημερινά το παράνομο ψάρεμα ανθεί. Το ψάρι totoboa, για την ακρίβεια η κύστη του, η οποία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα στην Κίνα μπορεί να φτάσει και τα 85.000 δολάρια το κιλό. Έτσι καμία απαγόρευση δεν πιάνει και κάθε βράδυ δεκάδες πλοιάρια βγαίνουν και πιάνουν στα δίχτυα τους τα πανάκριβα ψάρια αλλά και ενίοτε τα μικρά θηλαστικά. Παρότι η κυβέρνηση του Μεξικού έχει μοιράσει ειδικά δίχτυα στους αλιείς, τα οποία δεν πιάνουν τα vaquita, εντούτοις δεν τα χρησιμοποιούν γιατί παραπονιούνται ότι μειώνει την ψαριά τους κατά 80%.
- Δεν ήταν τυχαίο το τροχαίο των οπαδών του ΠΑΟΚ: Τράκαραν στον «δρόμο του θανάτου» της Ρουμανίας
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Το «καρφί» Λιάγκα για Καλημέρα Ελλάδα: «Δεν οφείλεται σε μας η καθυστέρηση, αλλά στην προηγούμενη εκπομπή»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.