Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μικρό θαλάσσιο θηλαστικό vaquita που βρίσκεται στο Μεξικό και σε ελάχιστες πια ακόμα περιοχές, θεωρείται το πλέον πιθανό για εξαφάνιση είδος.

Το vaquita θυμίζει δελφίνι ή φώκια, έχει ασημί χρώμα και μάτια που θυμίζουν το θηλαστικό πάντα. Ο ελάχιστος πληθυσμός του κινδυνεύει από αυτό που το bbc αποκαλεί «κοκαΐνη της θάλασσας». Τι είναι αυτό; Είναι το εμπόριο ενός άλλου είδους, του ψαριού totoaba, επίσης υπό εξαφάνιση, το οποίο είναι χρυσωρυχείο. Τα δίχτυα για τα ψάρια, εγκλωβίζουν και τα μικρά θηλαστικά και ο πληθυσμός τους όλο και μειώνεται.

Η «κοκαΐνη της θάλασσας»

Στην περιοχή που ζει το vaquita, στον Κόλπο της Καλιφόρνια, καθημερινά το παράνομο ψάρεμα ανθεί. Το ψάρι totoboa, για την ακρίβεια η κύστη του, η οποία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα στην Κίνα μπορεί να φτάσει και τα 85.000 δολάρια το κιλό. Έτσι καμία απαγόρευση δεν πιάνει και κάθε βράδυ δεκάδες πλοιάρια βγαίνουν και πιάνουν στα δίχτυα τους τα πανάκριβα ψάρια αλλά και ενίοτε τα μικρά θηλαστικά. Παρότι η κυβέρνηση του Μεξικού έχει μοιράσει ειδικά δίχτυα στους αλιείς, τα οποία δεν πιάνουν τα vaquita, εντούτοις δεν τα χρησιμοποιούν γιατί παραπονιούνται ότι μειώνει την ψαριά τους κατά 80%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA