Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταστροφικές πυρκαγιές από την Καλιφόρνια και την Ελλάδα (τελευταία οδυνηρή καταγραφή στην Εύβοια με μισό εκατομμύρια καμένα στρέμματα). Πλημμύρες με εκατοντάδες χιλιοστά βροχής σε λίγα λεπτά. Ανυπόφορα καλοκαίρια και αφόρητοι χειμώνες. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Η Σύνοδος COP26 για την κρίση του κλίματος είναι σημαντικότερη κι από εκείνη του Παρισιού το 2015. 

Η 1η Νοεμβρίου αποτελεί καθοριστική ημερομηνία για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος COP26 ή αλλιώς Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021. Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στη Γλασκώβη και να καταλήξουν στη λήψη μέτρων και σχεδιασμού στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σταδιακή μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Διαρκεί δύο εβδομάδες και φιλοξενεί συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέλη των COP είναι όλα τα κράτη του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη σύμβαση – πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).

Η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή θεωρείται από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία του πλανήτη, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ευδιάκριτες από ποτέ. Η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί αισθητά, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ενώ το καλοκαίρι ο πλανήτης υπέφερε από καταστροφικές πυρκαγιές και ξηρασίες.

Στην COP21 στο Παρίσι το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να περιορίσουν την κλιματική κρίση. Αυτή η παγκόσμια συμφωνία-ορόσημο έγινε γνωστή ως Συμφωνία του Παρισιού.

COP26: Άνθρακας, ο κύριος στόχος του Συνεδρίου

Κύριος στόχος της COP26 είναι η παγκόσμια συνεργασία για τη χάραξη στρατηγικής για το παγκόσμιο καθαρό μηδέν έως τα μέσα του αιώνα. Για το λόγο αυτό οι χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προωθήσουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030 και τη σταδιακή επίτευξη του καθαρού μηδενός έως το 2050.

Τα κράτη ενθαρρύνονται να επιταχύνουν τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα, να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο. Επιπλέον, προτεραιότητα της Διάσκεψης στη Γλασκώβη αποτελεί η αρωγή στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής στην υποβολή σχεδίων έχουν προβεί 62 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κόσμος πρέπει να κλείσει σχεδόν 3.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, αν θέλει να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου, δείχνει έρευνα ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που ξεκινά στη Γλασκώβη.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο πόλεων καταγράφονται οι περισσότερες εκπομπές. Οι πόλεις του κόσμου καταναλώνουν το 60–80% των φυσικών πόρων, παράγουν το 50% των παγκόσμιων αποβλήτων και το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το ποσοστό αυτό πρόκειται να αυξηθεί: To 75% των πολιτών της Ε.Ε. ζουν στις πόλεις. Το 66%  του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε πόλεις μέχρι το 2050 και το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα των πόλεων προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι το 93% των πόλεων αντιμετωπίζουν απειλές όπως πλημμύρες, καταιγίδες, καύσωνες, και παρόλο που πολλές από αυτές λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 έως και 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να ζουν σε πόλεις χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση του κλίματος.

Η Κίνα είναι μία από τις πολλές οικονομίες – μαζί με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία – που έχουν «αντισταθεί» στην πίεση να κάνουν σχέδια για μηδενικές εκπομπές σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα από το 2050. Αναμένεται να δούμε αν αυτό θα αλλάξει στο Συνέδριο. 

Μήνυμα του ΟΗΕ από την εποχή των δεινοσαύρων

Με μια ευφάνταστη καμπάνια, ο ΟΗΕ καλεί τους ηγέτες που θα παραβρεθούν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη, να αναλάβουν άμεσα δράση. Πρωταγωνιστεί ένας …δεινόσαυρος και προειδοποιεί ότι το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί, αν δεν προστατευθεί ο πλανήτης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA