Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν τρομερό αντίκτυπο σε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα είδη πτηνών της Βρετανίας, όπως ο θαλάσσιος παπαγάλος, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε λιγότερο από 30 χρόνια από τώρα, προειδοποιεί μια σημαντική βρετανική έκθεση.

Η μελέτη «Κλιματική Αλλαγή» του British Trust for Ornithology (BTO) και η μελέτη «Πτηνά» του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι ένα στα πέντε είδη πουλιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με ορισμένα από τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν να περιλαμβάνουν ακόμη τη ρίσσα, τον κούκο και τους κηλιδωτούς μυγοχάφτες.

Ο πληθυσμός των θαλάσσιων παπαγάλων του Ηνωμένου Βασιλείου - που περιλαμβάνει το 10% των θαλάσσιων παπαγάλων στον κόσμο - θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 90% έως το 2050 λόγω των αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον που προκαλούνται από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, επηρεάζοντας την προμήθεια της τροφής τους.

Σε όλο τον κόσμο, οι πληθυσμοί των πτηνών έχουν μειωθεί σημαντικά εκεί όπου η υπερθέρμανση ήταν πιο γρήγορη και γι' αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το πώς ορισμένες προσπάθειες μετριασμού του κλίματος, εάν δεν εφαρμοστούν προσεκτικά, θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω καταστροφικές επιπτώσεις στα ευάλωτα πουλιά.

«Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνουμε μια τόσο ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο καθηγητής James Pearce-Higgins, επιστημονικός διευθυντής στο BTO και συγγραφέας της έκθεσης στο Independent. «Είμαστε ιδιαίτερα ενήμεροι για τις συζητήσεις στη Γλασκώβη και επισημαίνουμε ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα είδη».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του BTO, καθηγήτρια Juliet Vickery, δήλωσε: «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τους σημαντικούς πληθυσμούς των πτηνών μας, τότε χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για τη φύση και το κλίμα στο COP26 και να επενδύσουν σε πραγματική δράση για την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA