Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις σωστές προϋποθέσεις τα πλαστικά αναδεικνύονται σε σύμμαχο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως υποστήριξαν φορείς, εκπρόσωποι της βιομηχανίας πλαστικών αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε την Τρίτη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.

«Παρ’ ότι έχουν εξελιχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά, τα πλαστικά είναι ένας πραγματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Τα πλαστικά είναι το υλικό-πυλώνας της καινοτομίας και της βελτίωσης της καθημερινότητας», σημείωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Βασίλειος Γούναρης, ενώ εξήγησε ότι όλοι σχεδόν οι κλάδοι της βιομηχανίας εξαρτώνται από τα πλαστικά και ως εκ τούτου, αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα αναδειχθούν στον απόλυτο σύμμαχο για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συνάδει τη χρήση του πλαστικού σημειώνοντας ότι «εάν καταργούσαμε το πλαστικό από όλες τις χρήσεις θα βρισκόμασταν σε μεγάλα περιβαλλοντικά αδιέξοδα μεγάλα. Να βελτιώσουμε την τεχνολογία ώστε να ενισχύσουμε ανακύκλωση και να φτιάξουμε υλικά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν θέλουμε να καταργήσουμε το πλαστικό, θέλουμε η βιομηχανία να είναι οικονομικά ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά τυπική», τόνισε. Ποια είναι όμως η ταυτότητα της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών και πόσο πράσινη είναι; Όπως μαρτυρά πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, η συμβολή τους είναι σημαντική για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.

Η συνεισφορά του κλάδου των πλαστικών στην ελληνική οικονομία

Τα πλαστικά αποτελούν μια από τις βασικές ομάδες υλικών για την επίτευξη των στόχων κυκλικότητας του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, όπως υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, Υπεύθυνος Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, ΙΟΒΕ, ο κλάδος βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη του το 2021 καταγράφοντας αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στα προϊόντα από πλαστικά και καουτσούκ κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 35% σε 1,6 δισ. ευρώ και η απασχόληση στην παραγωγή προϊόντων από πλαστικά και καουτσούκ έφθασε τους 14.100 σε σχέση με τους περίπου 13.800 το 2019.

Η παραγωγή, εμπορία και ανακύκλωση πλαστικών συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας με τη συνεισφορά να αντιστοιχεί σε 1,1% του ΑΕΠ (περίπου 2 δισ. ευρώ) την περίοδο 2019-2020 ενώ η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα εκτιμάται σε 659 εκατ. ευρώ, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο κλάδος αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι της ελληνικής κυκλικής οικονομίας. Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο κ. Ντάντσεφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η βιομηχανία πλαστικών ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, ωστόσο οι προοπτικές της μακροπρόθεσμα εξαρτώνται από την επιτυχή μετάβαση της οικονομίας σε πρότυπο κυκλικότητας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση πλαστικών

Ωστόσο, η άνοδος του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, οι διαχρονικές ελλείψεις στη συλλογή αποβλήτων και οι τεχνικές δυσκολίες στην εξασφάλιση καλής ποιότητας δευτερογενούς ύλης αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η βιομηχανία πλαστικών. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση, σημαντικούς περιορισμούς δημιουργεί η ταξινόμηση των πλαστικών η οποία είναι πιο περίπλοκη από οποιοδήποτε άλλο ανακυκλώσιμο υλικό ενώ οι εναλλακτικές λύσεις παρουσιάζουν επίσης περιορισμούς: η μηχανική ανακύκλωση επηρεάζεται σημαντικά από το στάδιο διαλογής και η χημική ανακύκλωση είναι αρκετά ενεργοβόρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA