Μενού
groilandia - pagoboyno
Παγόβουνο στη Γροιλανδία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Τήξη σε ένα τεράστιο παγόβουνο στη βορειοδυτική Γροιλανδία παρατήρησαν ότι σημειώθηκε τη Δευτέρα (8/5) οι επιστήμονες, γεγονός που οφείλεται σε «θερμούς παλιρροιακούς κύκλους» που προκύπτουν στους ωκεανούς, λόγω κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι λόγω αυτού μπορεί να αυξηθεί και άλλο η στάθμη της θάλασσας.

Η ομάδα παγετωνολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στις ΗΠΑ δημοσίευσε τη μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών χθες και αποκάλυψε πως η γραμμή θεμελίωσης του παγόβουνου Petermann, δηλαδή η περιοχή όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να εκτείνεται στην κορυφή του ωκεανού, μπορεί να μετατοπιστεί σημαντικά καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν κάθε μέρα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, είναι ένα σημαντικό εύρημα καθώς εισάγει μια άλλη σημαντική πηγή τήξης που θα μπορούσε να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η γραμμή θεμελίωσης του Petermann «μετακινείται μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν», είπε ο Enrico Ciracì, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο UCI.

Πώς επιδρούν οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι έλιωσαν μια τρύπα ύψους 204 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγόβουνου και κατά μήκος της γραμμής θεμελίωσης, η οποία -αναλογικά- είναι αρκετά μεγάλη ώστε δύο Αγάλματα της Ελευθερίας να μπορούν να στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε αυτήν.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν. Το CNN ανέφερε πρόσφατα ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ φέτος την άνοιξη, μια έξαρση που έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας νέας ανησυχητικής τάσης.

Η μελέτη εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την ήδη ανησυχητική προοπτική της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία απειλεί τις ακτές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον νέο παράγοντα της αλληπεπίδρασης του πάγου με την αύξηση της θερμοκρασίας των παλιρροιών.

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τα παγόβουνα πιο ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών», δήλωσε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Eric Rignot, καθηγητής στο UCI και ερευνητής του JPL της NASA.

«Αυτές οι δυναμικές δεν περιλαμβάνονται στα μοντέλα, και αν τις συμπεριλάβαμε, θα αυξηθούν οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 200% - όχι μόνο για τον Petermann αλλά για όλα τα παγόβουνα που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».