Μενού
Γιγάντια χελώνα των Γκαλάπαγκος
Γιγάντια χελώνα των Γκαλάπαγκος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μια γιγάντια χελώνα που είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με έναν καναπέ μπορεί να είχε γνωρίσει προϊστορικούς ανθρώπους, αφού τα απομεινάρια της συντείνουν στο ότι έζησε, το αργότερο, 9.000 χρόνια πριν.

Παράλληλα, η χρονολόγηση των απολιθωμάτων της υποδηλώνει πως γνώρισε και τους πρώτους σύγχρονους, με δεδομένα γεωλογικού χρόνου, ανθρώπους, όπως ενημερώνει η Sun

Οι παραπάνω υποθέσεις εξήχθησαν κυρίως μέσω του εκτιμώμενου καβουκιού της χελώνας, που είχε συνολικό μήκος περίπου 2 μέτρα και 10 εκατοστά, με βάση μελέτης του οστού της γνάθου του ζώου, που ανακαλύφθηκε στον ποταμό Αμαζόνιο.

Η χελώνα «γολιάθ»

Το απολιθωμένο οστό της γνάθου ανακαλύφθηκε από χρυσωρύχους το 2007, και του δόθηκε η επιστημονική ονομασία Peltocephalus maturin. Συνιστά αναφορά σε φανταστικό χαρακτήρα του Stephen King, τον Maturin, μια χελώνα που υποτίθεται ότι δημιούργησε το σύμπαν.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό March Biology Letters χρησιμοποίησε τεχνικές ραδιοχρονολόγησης άνθρακα και γεωχημικής ανάλυσης για να προσδιορίσει την περίοδο που ζούσε το εξαφανισμένο είδος.

«Οι αναμενόμενες αναλογίες των μερών του σώματος δείχνουν ότι η Pe. maturin πιθανώς έφτανε τα 180 εκατοστά σε μήκος κελύφους και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χελώνες του γλυκού νερού που έχουν βρεθεί ποτέ», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η γνάθος της χελώνας - α) Το πραγματικό απολίθωμα, b/c/d) Ψηφιακές ανακατασκευές
Η γνάθος της χελώνας - α) Το πραγματικό απολίθωμα, b/c/d) Ψηφιακές ανακατασκευές | royalsocietypublishing.org

Βέβαια, η χρονολόγηση του οστού είχε ένα αρκετά ευρύ περιθώριο λάθους, εκτιμώντας την περίοδο διαβίωσης του συγκεκριμένου δείγματος μεταξύ 40.000 και 9.000 χρόνων πριν. Μέσα σε αυτή την απόκλιση, αυτή η χελώνα μπορεί να είχε συναντηθεί και με μέλη του πρόδρομου είδους μας, τον homo sapiens, σε φυλές του Αμαζονίου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι ζούσαν στον Αμαζόνιο πριν από περισσότερα από 11.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο είδη θα μπορούσαν να είχαν συναντήσει το ένα το άλλο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA