Μενού
...
  • Α-
  • Α+

Το όνομα «Καρπάθια» πιθανόν να προέρχεται από τους Κάρπους ή Καρπιάνους, που αποτελούσαν Δακική φυλή. Η λέξη αυτή, βέβαια, ίσως να προέρχεται κι από μια Ινδοευρωπαϊκή λέξη, που σήμαινε «βράχος». Στη Θρακική ελληνική άλλωστε ο όρος «Καρπάτης» σήμαινε «βραχώδες βουνό».

Τα Καρπάθια Όρη είναι οροσειρά που σχηματίζει τόξο μήκους περίπου 1.500 χιλιομέτρων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ουσιαστικά αποτελούν μια αλυσίδα οροσειρών που απλώνονται από την Τσεχία στα βορειοδυτικά, περνούν από τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία μέχρι τη Ρουμανία στα ανατολικά και τέλος φτάνουν στις «Σιδηρές Πύλες» (μια σειρά φαραγγιών) στον Ποταμό Δούναβη, μεταξύ Ρουμανίας και Σερβίας στα νότια.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος οροσειρά της Ευρώπης, μετά τα Σκανδιναβικά Ορη. Παράλληλα, διαθέτουν τους βιότοπους για τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς καφέ αρκούδας, λύκου, αίγαγρου και λύγκα, με την υψηλότερη συγκέντρωση στη Ρουμανία, καθώς και πάνω από το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαϊκών φυτικών ειδών.

Γιατί αξίζει να επισκεφτείτε τα Καρπάθια Όρη

...

Όσοι έχουν επισκεφτεί μια φορά στη ζωή τους τα Καρπάθια Όρη, κάνουν λόγο για ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» της Ευρώπης. Μιλάμε για πάνω από 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριου δάσους, ανέγγιχτα από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν είστε, λοιπόν, λάτρεις της φύσης, της ιστορίας και της περιπέτειας, τότε αυτό το μέρος, έχει φτιαχτεί για εσάς.

Ένα από τα πιο γνωστά μέρη στα Καρπάθια είναι φυσικά και η πόλη Μπρασόβ στη Ρουμανία. Είναι η πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, που θέλουν να επισκεφτούν το γειτονικό κάστρο Μπραν ή αλλιώς το Κάστρο του κόμη Δράκουλα.

...

Μπορεί αυτό το κάστρο να είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, όμως, σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν μέρη που βρίσκονται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, όπως η Μπουκοβίνα με τα ζωγραφιστά μοναστήρια της ή η Σιγκισοάρα, που περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση και παρθένα φύση.

Αυτές οι περιοχές είναι γεμάτες με απέραντο πράσινο, υψηλά οροπέδια και άγρια φυσικά τοπία ασύγκριτης ομορφιάς. Καλύπτονται από απάτητα δάση έλατων, αλλά και βελανιδιών, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αρκετοί φωτογράφοι από όλο τον κόσμο παίρνουν τις φωτογραφικές του μηχανές και φτάνουν στα Καρπάθια, προκειμένου να τραβήξουν τις καλύτερες φωτογραφίες της ζωής τους.

Οι εντυπωσιακές πηγές των Καρπαθίων

Μέσα σε αυτά τα δάση, όμως, υπάρχει ακόμη ένα «θαύμα», το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Αυτό δεν είναι άλλο από το ιδιαίτερο και άκρως γευστικό νερό, που πηγάζει σε αυτό το σημείο του πλανήτη. Η Ρουμανία, άλλωστε, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή αυτή στα Καρπάθια φημίζεται για τις πηγές της, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των πηγών της Ευρώπης.

Τι διαφορετικό έχει το νερό στα Καρπάθια; Χάρη στο απάτητο και ανέγγιχτο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα περιβάλλον από το οποίο πηγάζει, το νερό των Καρπαθίων αποτελεί case study. Αξίζει μόνο να σημειωθεί πως το υπέδαφός της περιοχής εμπεριέχει σβησμένα παλαιά ηφαίστεια που αναβλύζουν ακόμη φυσικό διοξείδιο του άνθρακα. Γεωλογικές σχισμές μεταξύ ασβεστολιθικών Δολομιτών (ηλικίας ενός δις ετών) και ηφαιστειογενών πετρωμάτων (ηλικίας ενός εκατ. ετών) επιτρέπουν την άνοδο και την ανάμιξη αυτού του διοξειδίου του άνθρακα με τα υπόγεια κοιτάσματα νερού, κάτι που φυσικά έχει επίδραση στη γεύση, αλλά και στην ποιότητά του.

...

Το νερό αυτό που ανακαλύφθηκε το 2000 μέσα στα δάση των Καρπαθίων, αναλύθηκε διεξοδικά και τελικά άρχισε να εμφιαλώνεται το 2010 ως «AQUA Carpatica» πλέον. Η επένδυση ωφελείται σε Έλληνα της Διασποράς τρίτης γενιάς, τον κο Ιωάννη Βάλβη, με καταγωγή από τη Σαντορίνη. Μέσα σε λίγα χρόνια η μοναδική του ποιότητα και η ιδανική του γεύση κατάφερε να αναγνωριστεί διεθνώς, με το AQUA Carpatica να έχει λάβει 100+ Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις.

Βλέπετε, η αγνότητα και η η γεύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το DNΑ του AQUA Carpatica, καθώς πρόκειται για το μοναδικό εμφιαλωμένο νέρο χωρίς νιτρικά (Φυσικώς Ανθρακούχο, ενώ το Φυσικό Μεταλλικό νερό είναι σχεδόν χωρίς νιτρικά). Για όποιον δεν γνωρίζει, τα νιτρικά άλατα είναι άγευστα, άχρωμα και άοσμα και χρησιμοποιούνται κυρίως στα λιπάσματα και στα γεωργικά φάρμακα. Κατά συνέπεια απορροφώνται από τις ρίζες των φυτών και υπάρχουν τελικά σαν ίχνη στο νερό που πίνουμε, με έρευνες να αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβή στην ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, με μακρόχρονη διαδρομή δίπλα σε σβησμένα ηφαίστεια, το AQUA Carpatica είναι ένα φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, πλούσιο σε διττανθρακικά άλατα, τα οποία αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος βοηθώντας μια πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Πηγάζοντας βαθιά μέσα από τα δάση των Καρπαθίων, τα οποία προστατεύουν πάνω από 10.000 αρκούδες – φρουροί, αυτά τα νερά αποτελούν ένα ιδιαίτερο «θαύμα» της φύσης, που αξίζει να ακουστεί. Μάλιστα, όπως ακριβώς οι καφέ αρκούδες προστατεύουν τα δάση των Καρπαθίων, έτσι και το AQUA Carpatica προστατεύει τα ορεινά οικοσυστήματα, έχοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συνεργασία με την ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση, Αρκτούρος

...

Αυτή την εποχή ο κόσμος του AQUA Carpatica, ο οποίος συνδυάζει αυτά τα τρία βασικά στοιχεία των Καρπαθίων (νερό, δάση και αρκούδες) γιορτάζει για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Κι αυτό γιατί στις 21/3 είναι Παγκόσμια Ημέρα Δασών, μία ημέρα μετά είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού και στις 23 Μαρτίου έχουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αρκούδας

Αν θέλεις, λοιπόν, να γιορτάσεις μαζί του, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσιες αυτό το μοναδικό ως προς τη σύστασή του νερό ή γιατί όχι να οργανώσεις ένα ταξίδι στα Καρπάθια, προκειμένου να δεις από κοντά το μέρος για το οποίο μιλάει ολόκληρη η Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA