Μενού
zesti
Ερημοποίηση στη Γη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Ιούλιος θα είναι πιθανότατα ο πιο ζεστός μήνας της Γης εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκάβιν Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA.

Ο κορυφαίος ειδικός της NASA, σύμφωνα με τον Guardian, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνάντησης στα κεντρικά γραφεία της Nasa στην Ουάσιγκτον που συγκάλεσε ειδικούς για το κλίμα και άλλους ηγέτες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω ρεκόρ θερμοκρασιών στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, με τον Σμιντ να αναφέρει: «Βλέπουμε άνευ προηγουμένου αλλαγές σε όλο τον κόσμο».

Αν και οι αλλαγές μπορεί να αισθάνονται συγκλονιστικές, «δεν αποτελούν έκπληξη» για τους επιστήμονες, πρόσθεσε ο ειδικός της NASA σημειώνοντας ότι: «υπήρξε μια δεκαετία με τη δεκαετία αύξηση των θερμοκρασιών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες».

Όλη αυτή η ζέστη, είπε ο Γκάβιν Σμυντ, «αυξάνει σίγουρα τις πιθανότητες» ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ενώ οι υπολογισμοί του δείχνουν ότι η Γη έχει 50% πιθανότητα να σημειώσει αυτό το ρεκόρ φέτος, άλλα μοντέλα υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα έως και 80%.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο ζεστό από το 2023, καθώς το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο - γνωστό για την τάση να αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες - πιθανότατα θα κορυφωθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA