Μενού
Η οπτική γωνία των εντόμων
Η οπτική γωνία των εντόμων | Youtube
  • Α-
  • Α+

Αν ποτέ αναρωτηθήκατε πώς μοιάζει ο κόσμος μέσα από τα μάτια της γάτας, του σκύλου ή και του χρυσόψαρού σας, η επιστήμη έχει την απάντηση. Απίστευτες νέες εικόνες που δημοσίευσαν ερευνητές δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται τα ζώα το περιβάλλον τους. 

Όπως μεταφέρει η Daily Mail, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει κάμερες και λογισμικό που μας επιτρέπει να «κοιτάμε» μέσα από τα μάτια διαφορετικών πλασμάτων, και αποκαλύπτουν έναν τόσο πολύχρωμο όσο και ξένο σε εμάς κόσμο.

Τα χρώματα που έχει ο κόσμος με τα μάτια των ζώων

Από την υπεριώδη λάμψη μιας κάμπιας μέχρι το πώς βλέπει ένα πουλί το αντηλιακό σας, τα πλάνα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology δείχνει τον κόσμο με τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν το έχει ξαναδεί.

Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει από καιρό ότι τα ζώα έχουν διαφορετικά σύνολα χρωματικών υποδοχέων στα μάτια τους. Αυτοί οι συνδυασμοί φωτοϋποδοχέων επιτρέπουν σε κάθε ζώο να βλέπει ένα διαφορετικό φάσμα φωτός που αντανακλάται από αντικείμενα.

Ορισμένα ζώα, όπως οι μέλισσες και ορισμένα πουλιά, έχουν ακόμη και φωτοϋποδοχείς που μπορούν να συλλάβουν το υπεριώδες φως πέρα ​​από το ανθρώπινα ορατό φάσμα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sussex και το Hanley Color Lab στο Πανεπιστήμιο George Mason έχουν τώρα αναπτύξει εργαλεία για την εγγραφή βίντεο που ταιριάζουν με αυτές τις μοναδικές οπτικές. 

Τα πουλιά αντιλαμβάνονται τις ιώδεις και υπεριώδεις αποχρώσεις του ουρανού
Τα πουλιά αντιλαμβάνονται τις ιώδεις και υπεριώδεις αποχρώσεις του ουρανού | Youtube

Σε ένα απόσπασμα οι ερευνητές δείχνουν πώς θα φαινόταν ένα δάσος σε ένα πουλί. Ο ουρανός είναι μια φωτεινή απόχρωση του μωβ επειδή περιέχει κυρίως φως του υπεριώδους φάσματος και όχι μπλε.

Εκτός από τα πουλιά, αυτή η έρευνα μας επιτρέπει επίσης να φανταστούμε τον κόσμο από την οπτική γωνία των μελισσών, που μπορούν να δουν ολόκληρη την ανθρώπινη γκάμα χρωμάτων και υπεριώδους φωτός. 

Πώς διάφορα έντομα βλέπουν το περιβάλλον τους
Πώς διάφορα έντομα βλέπουν το περιβάλλον τους | PLOS Biology

Για να δείξει πόσο διαφορετικά βλέπει τον κόσμο μια μέλισσα, το βίντεο δείχνει έναν ερευνητή να σκύβει μπροστά από μερικά λουλούδια που φαίνονται έντονα κίτρινα και κόκκινα.

Ο ερευνητής, λόγω του αντηλιακού που φοράει, αλλά και τα πέταλα των λουλουδιών εμφανίζονται με ένα απαλό κίτρινο, ενώ οι στήμονες, οι μίσχοι και το γρασίδι έχουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα.

Η οπτική γωνία μίας μέλισσας
Η οπτική γωνία μίας μέλισσας | Youtube

Ο Daniel Hanley, επικεφαλής της έρευνας, λέει: «Έχουμε γοητευτεί εδώ και πολύ καιρό από το πώς βλέπουν τα ζώα τον κόσμο. Οι σύγχρονες τεχνικές στην αισθητηριακή οικολογία μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πώς μπορεί να φαίνονται στατικές σκηνές σε ένα ζώο».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η τεχνική θα βοηθήσει τους μελλοντικούς ερευνητές να κατανοήσουν πώς τα ζώα περιηγούνται τον κόσμο γύρω τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA