Μενού
Μεγάπτεροι φάλαινες
Μεγάπτεροι φάλαινες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα σύνολο φωτογραφιών χωρίς προηγούμενο έριξαν περισσότερο φως στον κρυφό κόσμο των φαλαινών, με περισσότερους από έναν τρόπους. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες από δύο αρσενικές φάλαινες που ζευγαρώνουν.

Παρ' όλο που οι επιστήμονες έχουν μελετήσει προσεκτικά τις μεγάπτερους φάλαινες επί δεκαετίες, οι αναφορές για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν έχουν αποτυπωθεί ποτέ σε φιλμ. Και φυσικά μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν ότι μπορούν να επιδοθούν σε ομοφυλοφιλικό σεξ, όπως γράφει η Daily Mail

Αυτή η συμπεριφορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο το ζωικό βασίλειο, ωστόσο, και έχει παρατηρηθεί σε δελφίνια, μπονόμπο χιμπατζήδες, ιαπωνικούς μακάκους, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, βίσονες, αντιλόπες, θαλάσσιους ίππους και ορισμένα είδη πτηνών.

Η πρωτοφανής ανακάλυψη

Οι εικόνες καταγράφηκαν από τους Lyle Krannichfeld και Brandi Romano, φωτογράφους άγριας ζωής που βρίσκονταν σε ένα ταξίδι αναψυχής στο Maui της Χαβάης, όταν παρατήρησαν την ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Τον Ιανουάριο του 2022, δύο φάλαινες πλησίασαν το σκάφος τους στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Maui. Πλησίασαν αργά το πλεούμενο που είχε σβηστές τις μηχανές του, και οι φωτογράφοι αμέσως είδαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. 

Παρατήρησαν ότι η μία φάλαινα βρισκόταν σε στύση, και μάλιστα προσπαθούσε να διεισδύσει στη δεύτερη φάλαινα, που επίσης ταυτοποίησαν ως αρσενική. Η «πράξη» διήρκησε περίπου 30 λεπτά. 

Αφού οι Krannichfeld και Romano απαθανάτισαν τις σκηνές, προσέγγισαν την ερευνήτρια φαλαινών Stephanie Stack, βιολόγο του Pacific Whale Foundation. Μαζί, ανέλυσαν τη συνάντηση και δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους την Τετάρτη στο περιοδικό Marine Mammal Science.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεύρεσης, παρατήρησαν ότι η μία φάλαινα φαινόταν να κρατά τη δεύτερη με τα θωρακικά της πτερύγια, μία συμπεριφορά που εκδηλώνεται κατά το ζευγάρωμα σε αυτά τα ζώα. Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η πράξη ήταν συναινετική και για τις δύο φάλαινες. 

Όπως σημειώνουν, η φάλαινα που υπέστη τη διείσδυση φαινόταν να έχει τραυματιστεί, και να είναι λιποβαρής για το μέγεθός της. Ενδέχεται λοιπόν η πρώτη φάλαινα να εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως το αποδυναμωμένο αρσενικό δεν μπορούσε να αντισταθεί, για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA