Μενού
Η «σκούπα» διοξειδίου του άνθρακα
Η «σκούπα» διοξειδίου του άνθρακα | Youtube - Climeworks
  • Α-
  • Α+

Επιστήμονες στην Ισλανδία χρησιμοποιούν μία τεράστια μονάδα αναρρόφησης, η οποία λειτουργεί ως «ηλεκτρική σκούπα», απομακρύνοντας από τον αέρα το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα, του οποίου η αφθονία επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ όλων των περίπλοκων λύσεων που έχουν προταθεί ή εφαρμόζονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η συγκεκριμένη φαντάζει υπερβολικά απλή. Η εγκατάσταση, που ονομάστηκε Mammoth, αξιοποιεί μία συστοιχία από ανεμιστήρες αναρρόφησης, όπως γράφει η Daily Mail.

Ο αέρας που ρουφούν περνά από σειρά φίλτρων, που διαλύουν το διοξείδιο του άνθρακα σε δεξαμενές νερού, προτού το διοχετεύσουν σε βαθείς υπόγειους αποθετήρες. 

Η γιγάντια «ηλεκτρική σκούπα»

H Climeworks, η εταιρεία πίσω από την πρωτοποριακή εφαρμογή, λέει πως σε μέγιστη απόδοση, το Mammoth είναι ικανό να απομακρύνει 36.000 τόνους CO2 ετησίως από την ατμόσφαιρα.

Πιστεύει δε πως οι αντλίες αυτές είναι η πιο ρεαλιστική μας απάντηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η κατασκευή του Mammoth ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, αλλά το εργοστάσιο τέθηκε σε λειτουργία μόλις πρόσφατα.

Ο σχεδιασμός του επιτρέπει 72 «δοχεία συλλογής» που εξάγουν άνθρακα από τον αέρα, αν και μόνο 12 είναι εγκατεστημένα επί του παρόντος. Αυτά χρησιμοποιούν ενέργεια από μια κοντινή γεωθερμική μονάδα, τροφοδοτώντας τους μεγάλους ανεμιστήρες από χάλυβα, που τραβούν τον αέρα προς ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν το CO2.

Όταν τα φίλτρα είναι γεμάτα σφραγίζονται, και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του δοχείου αυξάνεται στους 100°C. Αυτό απελευθερώνει τον άνθρακα από το φίλτρο, ώστε να μπορεί να ξεπλυθεί από πίδακες ατμού υψηλής πίεσης.

Το αέριο διαλύεται στο νερό για να δημιουργήσει ένα ανθρακούχο διάλυμα, το οποίο αντλείται βαθιά στο υπέδαφος, πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα. Καθώς το νερό διαχέεται στον υδροφόρο ορίζοντα, το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύεται από τα φυσικά αποθέματα βασάλτη, που αντιδρά μαζί του και το μετατρέπει σε πέτρωμα.

Η συνεισφορά του Mammoth στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι βέβαια αμελητέα, προς το παρόν. Μπροστά στους 37 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που απελευθερώθηκαν το 2019 στην ατμόσφαιρα, τα μερικές χιλιάδες που προλαβαίνει να «εξαγνίσει» η εγκατάσταση είναι μία τρύπα στο νερό.

Για να τελεσφορήσει η πρακτική «φιλτραρίσματος» του αέρα, όπως και κάθε «πράσινη» πολιτική, χρειάζεται μαζική εφαρμογή, περιβαλλοντική βελτιστοποίηση και φυσικά μείωση των ανεξέλεγκτων εκπομπών μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA