Μενού
Νέο νησί στην Ιαπωνία
Νέο νησί στην Ιαπωνία | YouTube
  • Α-
  • Α+

Μια νέα χερσαία μάζα περίπου 100 μέτρων εμφανίστηκε μέσα από τα κύματα κοντά στο νησί Iwoto της Ιαπωνίας μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου τον περασμένο μήνα. Έτσι η Ιαπωνία πλέον έχει αποκτήσει ένα νέο νησί και όλα αυτά λόγω μιας ηφαιστειακής έκρηξης 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μικροσκοπικό νησί αναδύθηκε μέσα από το νερό λόγω των εκρήξεων που έγιναν τον Οκτώβριο στο νησί Iwoto, το οποίο είναι μέρος της αλυσίδας νησιών Ogasawara στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό.

Η έκρηξη που προκάλεσε τη... «γέννηση»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Fukashi Maeno, είπε πως οι φρεατομαγματικές εκρήξεις (ένας τύπος έκρηξης που προκύπτει από αλληλεπίδραση μάγματος με το νερό) είχαν συμβεί περίπου ένα χιλιόμετρο από το νησί Iwoto.

Ο ίδιος πέταξε πάνω από την τοποθεσία στα τέλη του Οκτώβρη και είπε ότι λοφία καπνού και τέφρας που ξεπερνούν τα 50 μέτρα ανέβαιναν κάθε μερικά λεπτά μετά τις εκρήξεις.  

Επίσης, είπε πώς είδε μεγάλους βράχους να πετάγονται στον αέρα, καθώς και λωρίδες από καφέ ελαφρόπετρες να επιπλέουν στη θάλασσα, οι οποίες άλλαξαν χρώμα λόγο της έκρηξης. 

Το νησί Iwoto

Το νέο νησί βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο γνωστό ως Iwo Jima, αλλά σύμφωνα με τον Guardian μετονομάστηκε από τις ιαπωνικές αρχές το 2007

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή δέχεται τέτοιου είδους δυνατές ηφαιστειακές εκρήξεις με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας να λέει πως παρόμοιες εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί στο Iwoto μεταξύ Ιουλίου - Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, καθώς και τον Ιουνίου του 2023. 

Ο Maeno είπε πως ο σχηματισμός του νέου νησιού αποδεικνύει ότι η μαγνητική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στην περιοχή, με το νησί να μπορεί να μεγαλώσει ή και να αλλάξει σχηματισμό σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εκρήξεις. Τόνισε όμως πως θα μπορούσε να εξαφανιστεί λόγω των κυμάτων, όπως έγινε ξανά στην περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986 που εξαφανίστηκαν νησιά. 

Τα νέα νησιά αποτελούνται από τέφρα και θραύσματα βράχου τα οποία θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα από τα κύματα, αλλά η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές λάβας που τελικά θα σχηματίσουν μια σκληρότερη, πιο ανθεκτική επιφάνεια.

Άλλα νησιά που σχηματίστηκαν ξαφνικά 

Το 2013 μετά από εβδομάδες ηφαιστειακή δραστηριότητα σχηματίστηκε ένα νησί που συγχωνεύτηκε με ένα υπάρχον νησί και δημιούργησε μια νέα στεριά που για λίγο έμοιαζε με τον γνωστό σκύλο κινουμένων σχεδίων, Snoopy.

Νωρίτερα φέτος, οι γεωγράφοι είπαν ότι το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα, ως επί το πλείστον ακατοίκητα, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από τα διπλάσια νησιά.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας είπε ότι εντόπισε συνολικά 14.125 νησιά, 7.273 περισσότερα από τον πρώτο υπολογισμό.

Παρόλο που η Ιαπωνία αποκτά νησιά συνεχώς, ταυτόχρονα χάνει μερικά, όπως το Esanbe Hanakita Kojima, το οποίο βρισκόταν 500 μέτρα από την ακτή του Χοκάιντο και πιστεύεται ότι «γλίστρησε» κάτω από τα κύματα απαρατήρητα το 2018.

Κανείς δεν συνειδητοποίησε ότι είχε εξαφανιστεί μέχρι που ο συγγραφέας Hiroshi Shimizu επισκέφτηκε την περιοχή για να γράψει την συνέχεια ενός βιβλίου με εικόνες από τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA