Μενού
Καύσωνας Ιουλίου 2023
Καύσωνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Λιποθυμίες, ζαλάδες, καύσωνας, κλιματιστικά και το χειρότερο… ο θάνατος, αποτελούν τις λέξεις που διαθέτει το λεξικό για να περιγράψουμε τον φετινό Ιούλιο ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων 120.000 ετών σύμφωνα με επιστήμονες. 

Με δεκάδες χώρες να «ψήνονται» στις υψηλές θερμοκρασίες και τις θάλασσες να θερμαίνονται με επίπεδα ρεκόρ, οι επιστήμονες από δύο παγκόσμιες κλιματικές αρχές αποκαλύπτουν πως ο Ιούλιος του 2023 είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτή η είδηση έρχεται μετά από τις εκθέσεις που υπέβαλαν η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για τις θερμοκρασίες του πλανήτη που χρονολογούνται από το 1940, υποστηρίζοντας πως τέτοιες θερμοκρασίες σαν αυτές που διανύουμε τώρα δεν έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από 100.000. «Αυτές είναι οι πιο καυτές θερμοκρασίες στην ανθρώπινη ιστορία» είπε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Copernicus.

Σύμφωνα με το CNN σε μερικές περιοχές των ΗΠΑ ο υδράργυρος άγγιξε τους 50 βαθμούς και οι θάνατοι λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Μεσόγειο λόγω πυρκαγιών που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον μήνα. 

Το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί και ως... δροσερό

Μάλιστα αυτός ο μήνας κατέγραψε και την πιο θερμή μέρα που έχει καταγραφεί, με την 6η Ιουλίου να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία τους 17,08 βαθμούς Kελσίου. Αυτή η μέρα ξεπέρασε την τελευταία θερμότερη που είχε καταγραφή τον Αύγουστο του 2016. Σχεδόν κάθε μήνας που έχει καταγραφεί το 2023 είναι στην πεντάδα των πιο καυτών μηνών που έχουν καταγραφεί.  

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια υπάρχει και η πιθανότητα να χαρακτηρίσουμε τις θερμοκρασίες του 2023 «δροσερές» σε σχέση με τα καυτά καλοκαίρια που αναμένεται να ακολουθήσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA