Μενού
Φεγγάρι του λύκου
Φεγγάρι του λύκου | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Σήμερα (24/2) είναι η «Πανσέληνος του Χιονιού» και πρόκειται για μια μικρή Πανσέληνο σε σχέση με τις συνηθισμένες που βλέπουμε κάθε μήνα. 

Αυτό γιατί η Πανσέληνος θα συμβεί όσο το φεγγάρι πλησιάζει το πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη γη στην τροχιά του, το απόγειο. 

Έτσι, σύμφωνα με τη Space το αποψινό γεμάτο φεγγάρι θα είναι έως και 10% μικρότερο, κάτι που με το γυμνό μάτι ίσως να μην είναι αντιληπτό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πραγματικό. 

Το φεγγάρι φαίνεται να αλλάζει σε μέγεθος στον νυχτερινό ουρανό καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα από το πλεονέκτημά μας στην επιφάνεια της Γης, λόγω του γεγονότος ότι η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι εντελώς κυκλική.

Αντίθετα, έχει ελλειπτικό ή ωοειδές σχήμα, που σημαίνει ότι η απόστασή του από τη Γη αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Γιατί ονομάζεται Πανσέληνος του Χιονιού

Πήρε το όνομα της από το γεγονός ότι εμφανίζεται στη μέση του χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο και ο Φεβρουάριος μπορεί συχνά να είναι ο πιο χιονισμένος μήνας για πολλά μέρη της Βόρειας Αμερικής. 

Ωστόσο, άλλοι πολιτισμοί και τοποθεσίες έχουν τα δικά τους ονόματα για την πανσέληνο του Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι Ojibwe (ή Anishinaabe) του σημερινού νότιου Καναδά και των Μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρουν την πανσέληνο του Φεβρουαρίου ως Mikwa Giizis, ή Bear Moon.

Οι ιθαγενείς Cree της Βόρειας Αμερικής το έχουν ονομάσει Kisipisim, ή Great Moon, ενώ οι Cherokee των σημερινών νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών το γνωρίζουν ως Bone Moon.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA