Μενού
Ρυπανση
Χαρτης Guardian | The Guardian
  • Α-
  • Α+

«Σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αναπνέουν τοξικό αέρα». Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά το νέο άρθρο της Guardian, βασισμένο σε εκτενή έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, με την εικόνα της Ελλάδας να μην εμπνέει αισιοδοξία.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τόσο πρωτοφανή, όσο και σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο.

Διεξάγοντας εντατική έρευνα σε συνεργασία με ειδικούς, κατασκευάστηκε ένας διαδραστικός χάρτης που καταγράφει τα επίπεδα ρύπανσης ανά τη Γηραιά Ήπειρο σύμφωνα με τον δείκτη PM2.5.

Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αέριων μικροσωματιδίων, παράγωγων της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως η βενζίνη.

Το άρθρο σημειώνει πως οι ουσίες αυτές είναι άκρως βλαπτικές για τον άνθρωπο, λόγω της ευκολίας με την οποία εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και το αίμα.

Στο κόκκινο και η Ελλάδα

Η εικόνα της χώρας μας στον χάρτη είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το επίπεδο ρύπων στην ατμόσφαιρα ανά την επικράτεια κυμαίνεται από τα 6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, έως και πάνω από 19 μικρογραμμάρια. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνουμε πως οι ασφαλείς τιμές αναφοράς του ΠΟΥ είναι τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Με λίγα λόγια δηλαδή, κανένα μέρος στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλές. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται αναμενόμενα στην Αθήνα, αλλά και σε πολλά νησιά της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Αρνητικά επηρεάζονται και οι περιοχές γύρω από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η γείτονα χώρα είναι η χειρότερη εστία ρύπανσης σε όλα τα Βαλκάνια.

Οι συστάσεις των ειδικών συγκλίνουν. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την μετρίαση των ρύπων. «Όλοι οι θάνατοι που προκαλούνται από την ρύπανση μπορούν να αποφευχθούν», δηλώνει στην Guardian η Δρ. Hanna Booggard, ειδικός του Ινστιτούτου Αντίκτυπων για την Υγεία των ΗΠΑ και κατέληξε πως «αυτή η νέα ανάλυση είναι καίριας σημασίας για την ανάδειξη του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως».

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA