Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της Βενεζουέλας, συζητούσε μεταξύ άλλων σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο. 

Η Ευρωβουλή απεφάνθη υπέρ του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας με ψήφους 439 υπέρ έναντι 104 κατά και 88 αποχών. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που κράτησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο θέμα.  Οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης Γκουαϊδό. Το ίδιο και δύο ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές, ο Κώστας Χρυσόγονος που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ,  και ο Νότης Μαριάς που προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Κατά ψήφισαν τέσσερις Έλληνες ευρωβουλευτές. Οι δυο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αλλά και οι Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ.  Απών από την διαδικασία ήταν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, που φαίνεται πως προτίμησε την... γκαζόζα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν και οι δύο εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής βουλευτές.  

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, λίγη ώρα δικαιολόγησε την απουσία του, λέγοντας πως ταξιδεύει για Ελλάδα. 

https://twitter.com/papadimoulis/status/1090991773781016576?ref_src=twsrc^tfw

Αναλυτικά τις ψήφους των βουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να δείτε εδώ και στις σελίδες 79-80.

Με την ψήφο του αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και τα κράτη – μέλη να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. 

ΝΔ: Θλιβερή εξαίρεση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Όλη η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας» αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θλιβερή εξαίρεση, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν ή φρόντισαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα και τις επιλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία ανήκουν.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι το καθεστώς Μαδούρο είναι «μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη».

«Οι θέσεις τους δεν προασπίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλουν τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού και καταδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία για το δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας» αναφέρει η ΝΔ.

ΚΙΝΑΛ: Ο μόνος στην Ευρώπη που στηρίζει Μαδούρο είναι ο Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας έμεινε μόνος στην Ευρώπη να στηρίζει Μαδούρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Σήμερα οι ευρωβουλευτές του, απόλυτα απομονωμένοι ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προοδευτικό προσωπείο τους κατέπεσε και στην Ευρώπη».

ΚΚΕ: Κατάπτυστο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, που αποτελεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του βενεζουελάνικου λαού». 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι «Το ψήφισμα, που από κοινού συνυπέγραψαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ βρήκε υποστηρικτές ανάμεσα στους Πράσινους, η ηγεσία των οποίων τοποθετήθηκε με λευκό, όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με κάτι τέτοιους, σοσιαλδημοκράτες και πράσινους επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να στήσει «προοδευτικά μέτωπα» ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Το ψήφισμα στηρίζει ανοιχτά το πραξικόπημα των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κυβερνήσεων, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στη Βενεζουέλα. Αναγνωρίζει «πρόεδρο» τον Γκουαϊδό, την μαριονέτα των ιμπεριαλιστών και ζητάει την αναγνώρισή και στήριξή του από τα άλλα όργανα της ΕΕ και όλες τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναλάβει -εδώ και πολύ καιρό- ρόλο σημαιοφόρου της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Συνιστά απύθμενο θράσος να εμφανίζεται σαν «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» το Ευρωκοινοβούλιο, που πρωτοστατεί, σε ρόλο «λαγού», σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο αιματοκύλισμα των λαών, από τη Γιουγκοσλαβία, μέχρι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση ότι αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι απορρίπτει τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού».

Ποτάμι: Η κυβέρνηση στηρίζει τον Μαδούρο κόντρα σε όλο τον κόσμο

Με ανάρτηση στα social media, το Ποτάμι καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, ως τη μόνη σε όλο τον κόσμο που στηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο.

https://twitter.com/St_Theodorakis/status/1091014031757004800?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA