Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια… άσκηση ισορροπίας για γερά νεύρα με την Εκκλησία επιδόθηκε χθες το κυβερνητικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να μην τιναχθεί στον αέρα ο σχεδιασμός γι’ αυτές τις ημέρες και να μην υπάρξουν μαζικές λατρευτικές εκδηλώσεις ανήμερα των Φώτων. Και η Εκκλησία, πάντως, όπως μεταδίδουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, αποφεύγοντας αγιασμό των υδάτων εκτός των ιερών ναών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επεχείρησε να πέσουν οι τόνοι, συνομιλώντας χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων κυβερνητικών στελεχών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μάλιστα ευχήθηκε «καλή συνεργασία» στους νέους υπουργούς. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια συζήτηση που δεν ήταν εύκολη, υπό την έννοια ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαφορετικό μήκος κύματος, αλλά η συζήτηση έγινε χωρίς εντάσεις και εξάρσεις, με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται και τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και εντός της Ιεράς Συνόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον Αρχιεπίσκοπο και σύσσωμους τους ιεράρχες προς των ευθυνών τους, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Κυβερνητικά στελέχη, στη συνέχεια, ξεκαθάριζαν προς το Reader.gr ότι και η Εκκλησία, η οποία είδε δύο Μητροπολίτες να πεθαίνουν από κορονοϊό και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, θα πρέπει να επεξεργαστεί προσεκτικά τη στάση της και να αναλάβει την κοινωνική ευθύνη που της αναλογεί, έναντι του ποιμνίου, αλλά και του θεσμικού της ρόλου. Πάντως, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε ότι, εν τελεί, και η ίδια η Εκκλησία θα επιλέξει μια…συμβολική και χαμηλών τόνων στάση σήμερα, χωρίς ακρότητες, ενώ και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στείλει…ΜΑΤ στις εκκλησίες για την αποτροπή της εισόδου των πιστών. Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να τόνιζαν ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών την ώρα της λειτουργίας, υπογράμμιζαν, παράλληλα, ότι με βάση το ΦΕΚ για τα περιοριστικά μέτρα αυτής της εβδομάδας, η παρεμπίπτουσα ατομική λατρεία επιτρέπεται (όχι, δηλαδή, ως κύριος λόγος μετακίνησης).

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μείζονα σύγκρουση με την Εκκλησία, με τον κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, να διατηρεί μια στενή προσωπική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, παρά τα επιμέρους σκαμπανεβάσματα και τις πιέσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αρχιεπίσκοπος που, πολλές φορές, επιτάσσουν έναν ειδικό πολιτικό χειρισμό. Φαίνεται, όμως, ότι και η Εκκλησία θα επιλέξει μια πιο ήπια οδό, εν σχέσει με ό,τι προδιαγραφόταν τις προηγούμενες ώρες, μετά και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σημειωτέον, η Εκκλησία αποφάσισε να μην προσφύγει στο ΣτΕ, δείχνοντας τον δρόμο της καταλλαγής, με το ΣτΕ, πάντως, χθες το απόγευμα να κρίνει σύννομα τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας μετά από αιτήσεις αναστολής τριών δικηγόρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.