Μενού
  • Α-
  • Α+

Απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «μακάρι να ήσασταν σε θέση να μας υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τις όποιες αστοχίες είχαμε και να βελτιώσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντιμετώπιση τρίτου κύματος στην πανδημία».

«Εμείς», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις» αλλά είναι «πλέον ξεκάθαρη η στάση που έχετε επιλέξει να κρατήσετε. Είναι μία στάση άρνησης, συνεχούς, αδιέξοδης κριτικής, που έχει ως στόχο τον μηδενισμό και την ακύρωση της γιγαντιαίας προσπάθειας που κατέβαλε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία».

«Είναι άδικο, όμως, κυρίως, προς το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις δομές υγείας, που έδωσαν αυτή τη μάχη και μετά προς τους άλλους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας».

«Προτιμήσατε να κρυφτείτε. Γνωρίζατε»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «εγκληματικά λάθη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης», για «υποτίμηση του προβλήματος», αγνόηση της επιστημονικής επιτροπής.

Προτιμήσατε είπε, «να κρυφτείτε», «να ρίξετε σε άλλους τις ευθύνες. Όμως, αποδείχθηκε τελικά, κάτι που είπε και ο υπουργός σας, κύριος Γεωργιάδης, ότι γνωρίζατε και ότι είχατε τις απαραίτητες εισηγήσεις»!

Υποστήριξε επίσης, πως «οι καμπάνες είχαν χτυπήσει πολλές φορές για το κακό που ερχόταν. Όμως εσείς επιμένατε να μην λαμβάνετε μέτρα» είπε και πρόσθεσε «δεν φτάνει απλά το 'πέσαμε έξω'. Αποτελεί ύβρι για έναν υπουργό του ελληνικού Κοινοβουλίου, που διαχειρίζεται θέματα εμπιστευτικά και ζωής, να λέει στην αντιπολίτευση 'εσύ τι θα έκανες;', όταν δεν μας έχετε δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής επιδημιολόγων, ούτε καν εμπιστευτική. Τα διαχειρίζεστε κατά το δοκούν...». 

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κύριος Φάμελος τον κατηγόρησε πως «διαχειρίζεται με πολιτική υστεροβουλία και κομματική εκμετάλλευση τα πρακτικά της επιτροπής, όπως τον συμφέρει και είναι απόδειξη ενοχής το ότι δεν ανακοινώνει τα πρακτικά [...] Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο πρύτανης του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, είχαν ζητήσει μέτρα στη Θεσσαλονίκη [...] Άρα δεν έχουμε μόνο παλινωδίες, δεν έχουμε μόνο παραλείψεις. Έχουμε επιλογή της κυβέρνησης να αγνοήσει αυτές τις προτάσεις» παρατήρησε.

«Τις ευθύνες μας ως κυβέρνηση τις γνωρίζουμε καλά, τις αναλάβαμε, τις αντιληφθήκαμε και δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός:

«Αυτός είναι και ο λόγος που μιλήσαμε για τα λάθη μας, τα οποία λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κανείς, άλλωστε, δεν είναι αλάνθαστος. Λάθη γίνονται».

«Δεν υπήρχε εισήγηση της Επιτροπής»

Ειδικά για την διαχείριση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και την κριτική που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι πράττει αντιπολίτευση εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, καθώς τότε «δεν έλεγε και δεν πρότεινε τίποτα». Συμφώνησε πως «τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είναι αυστηρότερα», αλλά παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όποτε αυτά λαμβάνονται τα επικρίνει». Σημείωσε πως «τα προγνωστικά μοντέλα που έχεις στη διάθεσή σου, κάνουν εκτιμήσεις και δεν έχεις σίγουρες προβλέψεις και απαντήσεις».  

Σχετικά με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο κύριος Κοντοζαμάνης είπε ότι «δεν υπήρχε κάποια εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, και όταν αυτή συνέβη, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα, και το Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε, στάθηκε, τα έβγαλε εις πέρας. Σε ελάχιστες ημέρες λειτούργησαν νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. Συμπολίτες μας οι οποίοι χρειάστηκαν να διακομισθούν σε άλλες περιοχές διακομίσθηκαν και το σύνολο των δομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες οι οποίες υπήρξαν την περίοδο εκείνη».

Σχετικά τέλος, με την παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιολόγων στα κόμματα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών, θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA