Το ποσοστό αυτό ήταν η αποδοχή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στους οπαδούς του ΚΙΝΑΛ, που άγγιζε, βάσει τη δημοσκόπησης της Metron Analysis το 92%. Πέρα από τη φαγωμάρα που το προκάλεσε το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και τον πόλεμο διαρροών για «μικρό δείγμα ερωτηθέντων» που δεν θα μπορούσε να δώσει αξιόπιστο συμπέρασμα, το ζήτημα ανέδειξε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα στρατηγικής που έχει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το Κίνημα Αλλαγής και αφορά την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής στην εκλογική βάση του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πιο «κεντρώα» εκδοχή του κόμματος για να πείσει ότι στο ΚΙΝΑΛ οφείλουν να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους διαφοροποιούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκίστικη εκδοχή της Αριστεράς. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική σχολή σκέψης το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ασκεί διακριτή από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση για να εισπράξει τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου κομματιού κεντρώων ψηφοφόρων που το καλοκαίρι του 2019 ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα πάντως με μια άλλη σχολή σκέψης, το μεγάλο κομμάτι των μεσοαστικών νοικοκυριών που αποτέλεσε τη βάση του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1990 ή το 2000 έχει πλέον κατοχυρωθεί υπέρ της Νέας Δημκορατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των μικροαστικών στρωμάτων που αποτελούσαν την βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν ήδη καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη του χώρου, οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2021 δεν ευνοούν την ενίσχυση του Κέντρου. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής αφορά πάντως την αδυναμία του αρχικά να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους που έχουν μοιραστεί σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως να καταφέρει να εισπράξει διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται ακόμη μακριά από τα εκλογικά του ποσοστά. Η δημοσκοπική του εικόνα παραμένει σταθερή και αμετάβλητη μετά τις εκλογές του 2019 και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία καθαρή τάση ενίσχυσης. «Βασικό πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ» εξηγεί στο Reader.gr δημοσκόπος με μεγάλη εμπειρία, «είναι πως εάν το ΚΙΝΑΛ στοχεύσει ξεκάθαρα σε ένα κεντροδεξιό ή σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο, αυτομάτως θα χάσει τους άλλους».
Στο Κίνημα Αλλαγής πάντως στοχεύουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δυο αυτές επιλογές και περιμένουν τη φυσιολογική φθορά κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης ώστε να πιστωθούν δημοσκοπικά τα οφέλη. Μια τέτοια άσκηση ισορροπίας ήταν η στάση του κόμματος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου παιδείας αναφορικά με τις νομοθετικές αλλαγές στα ΑΕΙ. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε την φύλαξη των πανεπιστημίων από ειδική αστυνομική μονάδα ως προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του τακτικής, προφανώς στοχεύοντας στα παραδοσιακά αντι-δεξιά αντανακλαστικά της αριστερής βάσης των ψηφοφόρων του, στο Κίνημα Αλλαγής αποφάσισαν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση, βάσει της οποίας προτείνεται η σύσταση μιας αυτοτελούς οργανικής δομής, με τίτλο «υπηρεσία φύλαξης» που θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακή μονάδα και θα υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τον στόχο για «αυτόνομη πορεία» του Κινήματος Αλλαγής, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως το κόμμα δεν θα γίνει συμπλήρωμα σε «κυβερνητικά σχήματα». Αναφορικά δε με τις εσωκομματικές εξελίξεις, η κυρία Γεννηματά παρουσίασε τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν το φθινόπωρο το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.