Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαφές μήνυμα ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη ενόχλησαν το κυβερνητικό επιτελειο και παραπέμπυον σε ασύμμετρη βία από την ΕΛ.ΑΣ. έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπτρίτης, μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον Real Fm 97,8. 

Οι σκηνές που είδαμε μας ενοχλούν όλους και φαίνεται πράγματι να υπερβαίνουν των αναγκαίων μέτρων. Γι'αυτό το ζήτημα έχει κινηθεί ήδη η δικαιοσύνη με προκαταρκτική εξέταση και θα διερευνηθεί έως το τέλος. Θέλω δε να σας πω, γιατί και αυτό έχει την αξία του, ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που έχει φέρει ένα πλαίσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά αυστηρό στην απόδοση ευθυνών για δυσανάλογη βία από αστυνομικά όργανα. Για πρώτη φορά, με τον νόμο 4760 του 2020, και το Προεδρικό Διάταγμα 111 του 2019, ο συνήγορος του Πολίτη εμπλέκεται άμεσα και ενεργά στη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων, όπου φέρεται να υπάρχει δυσανάλογη βία. Άρα δεν πρόκειται αμιγώς για έναν έλεγχο που γίνεται εσωτερικά, αλλά έχουμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη κρίση από ένα συνταγματικό όργανο, όπως είναι ο συνήγορος του Πολίτη. Αναμένουμε ότι θα έχουμε μια κρίση αντικειμενική και αμερόληπτη. Θα φτάσει μέχρι τέλους, σας διαβεβαιώ για αυτό» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. 

«Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα περιπτωσιολογικό, μεμονωμένο φαινόμενο και δεν αφορά το σύνολο της αστυνομίας» πρόσθεσε. 

«Δεν υπήρχε εντολή»

«Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως εντολή. Αντιλαμβάνεστε ότι από την υπερένταση της περιόδου που ζούμε από τους περιορισμούς που έχουμε στην κίνηση, υπάρχει μια σωρευμένη ένταση, που εγώ την κατανοώ απολύτως, όμως όλο αυτό το τελευταίο διάστημα είχαμε τις αιτιάσεις ότι η αστυνομία δεν επιτηρεί τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού. Από την άλλη πλευρά, πηγαίνει για επιτήρηση, δέχεται απρόκλητη επίθεση, κατηγορείται για βία. Πρέπει να τηρούμε ένα μέτρο στα πράγματα. Δεν μας αρέσουν καθόλου τα φαινόμενα αυτά, θα χτυπήσουμε εκεί που πρέπει ώστε να θεραπευτεί η παθολογία, όπου υπάρχει. Αλλά ο συνολικός αφορισμός της αστυνομίας ούτε σωστός είναι, ούτε δημιουργεί ένα πλαίσιο ορθού διαλόγου» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους του εκπροσώπου του για παραιτήσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργού απάντησε ότι "έχει γίνει δεύτερη φύση της αντιπολίτευσης να ζητεί την παραίτηση υπουργών. Για κάθε τι, το οποίο συμβαίνει. Από την άλλη θέλω να σας πω το εξής πολύ σαφές, αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας πολιτικός αναγκαλισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα ρεύμα αντίστασης που δημιουργείται. Το είδαμε στις διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ του καταδικασμένου Κουφοντίνα, το είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις, το βλέπουμε και σήμερα εδώ. Θέλω να είμαι σαφής, τι είχαμε; Και απαντώ στο απρόκλητο της επίθεσης. Είχαμε μια σειρά γεγονότων, θα τοποθετηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμως σε λίγο. Πριν από το συμβάν σε έναν χώρο, ο οποίος είναι αρκετά ευρύς και ανοιχτός, είχαμε συγκροτημένη ενέργεια από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που διένειμε φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση και φυλλάδια που είχαν περιεχόμενο που αφορούσε υβριστικά τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια είχαμε επίθεση στους αστυνομικούς, που βρίσκονταν εκεί για να κάνουν τους ελέγχους. Υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες, που δεν ήταν μόνο σήμερα, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει τεράστιος συγχρωτισμός, ως όφειλαν από τον νόμο τα αστυνομικά όργανα πήγαν στην περιοχή. Ξεκίνησε όπως έπρεπε η σύσταση από μέρους τους και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται, στη συνέχεια περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν στα αστυνομικά όργανα, υπήρξε μια επιχείρηση να αφαιρεθεί από αστυνομικό όργανο ο εξοπλισμός του, υπήρξαν και δύο τραυματισμοί αστυνομικών. Και σε αυτή την αντίδραση υπήρξαν οι σκηνές, που όλοι δυστυχώς παρακολουθήσαμε. Στη συνέχεια, σε ελάχιστο χρόνο υπήρξε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων, τα οποία έκαναν πορεία γύρω από την πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Όλο αυτό παραπέμπει σε μια κατάσταση που δεν είναι αυθόρμητη. Αυτό χωρίς να αναιρούμε το γεγονός ότι πράγματι θα πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση της δυσανάλογης βίας και των κυρώσεων που προβλέπεται» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα

Επείγουσα αναφορά Βερβεσού σε Χρυσοχοΐδη για τις «επιθέσεις αστυνομικών κατά δικηγόρων και πολιτών»

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Ο Κυρανάκης αποκαλύπτει τα στοιχεία του συλληφθέντα στον «αέρα»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA