Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με τη σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ που ξέσπασε σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας του εμβολίου για τον κορονοϊό, το οποίο μπήκε στην πολιτική ατζέντα μετά την πρόταση Μπάιντεν και την ανταπόκριση που βρήκε από τον ΠΟΥ.

Η πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων είχε διατυπωθεί πρώτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ηλία Μόσιαλο, τονίζουν με έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας σε αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που νωρίτερα έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης την οποία καλούν να καταθέσει έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί εντυπώσεις»

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας για το θέμα της παγκόσμιας χρήσης των πατεντών των εμβολίων, σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα» και υπογράμμιζαν ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020. 

Στη συνέχεια, όπως τονίζουν, στις 4 Μαΐου 2020, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε μεταξύ άλλων ότι το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. «Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο - όποτε εφευρεθεί - θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», είχε δηλώσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου.

Συνεχίζοντας σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν». «Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου "μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει" ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε "ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021" και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό», λένε οι κυβερνητικές πηγές.

Σήκωσε το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Open, πηγές από την Κουμουνδούρου επανήλθαν στο θέμα και τόνισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε φέρει το ζήτημα με τις πατέντες των εμβολίων στη Βουλή, τον Ιανουάριο, και τότε μάλιστα είχε δεχθεί ειρωνικά σχόλια από την κυβέρνηση. Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι όταν είχε αναδείξει το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας, τότε ήταν λαϊκισμός ενώ τώρα που το προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έξυπνη ιδέα και από την κυβέρνηση σπεύδουν να αποδώσουν την πατρότητα της ιδέας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τσίπρας: «Όταν πρότεινα κατάργηση της πατέντας, ο Μητσοτάκης με χλεύαζε»

Επίσης, νωρίτερα την Πέμπτη (6/5), με ανάρτησή του στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Τζο Μπλάιντεν για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA