Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη δημόσια παραδοχή ότι η στάση της ΝΔ το 2018 απέναντι στο νομοθέτημα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν «λάθος», προχώρησε χωρίς περιστροφές από τη Βουλή, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «στροφή 180 μοιρών» κατά τη συζήτηση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του, ενώ προκάλεσε αίσθηση αποθεώνοντας τον τότε σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, ο οποίος πρωτοστάτησε στο θέμα.

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Ναι είναι η απάντηση. Λάθος κάναμε το 2018.  Ως ΝΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ένα λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς σούξου μούξου. Δεν ήμασταν ώριμοι το 2018 να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσε να έχει η χώρα μας στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα αναγνώρισε τη θετική συμβολή του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Μπορεί να έχουμε σοβαρές πολιτικές διαφορές και να έχουμε δημόσια συγκρουστεί, αλλά για τη φαρμακευτική κάνναβη και την προσπάθειά του να ανοίξει η αγορά ήταν θετική η συμβολή του κ. Καρανίκα και τον τιμά ότι πολέμησε γι’ αυτό. Έχουμε να κερδίσουμε και χρήματα και ανακούφιση των ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε συγκεντρώσει τα πυρά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος επέκρινε τη ρητορική της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθούσε πριν 3 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο εσωτερικό της χώρας πυροδότησε φοβικά αντιεπιστημονικά και συντηρητικά αντανακλαστικά. Ο Ανδρέας Ξανθός ως Υπουργός Υγείας αντιμετώπισε μια ισοπεδωτική, στα όρια της σκοταδιστικής αντιπολίτευσης και από τη ΝΔ τότε. Μια βαθιά αντιεπιστημονική και παρωχημένη αντίληψη. Και τι δεν ακούστηκε. Για πρελούδιο αποποινικοποίησης, προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τη χώρα σε χασισοφυτεία και ότι οι επενδυτές είναι περίπου ναρκέμποροι. Εμείς όμως προχωρήσαμε», είπε.

Αναφερόμενος σε σημαντικές ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, εστίασε στο γεγονός ότι νομοθετείται πλέον η παραγωγή και πώληση του ξηρού ανθού, που αποδεικνύεται ως το βασικό προϊόν που πωλείται παγκοσμίως, ως κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της πρόβλεψης για σακουλάκια 30 γραμμαρίων, εφόσον συμφωνηθεί διακομματικά και κατόπιν συζήτησης αύριο με τον ΕΟΦ.

Παράλληλα επικεντρώθηκε στη δυνατότητα που δίνεται πλέον αν ένας επενδυτής έχει άδεια εξαγωγής ενός προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης σε άλλη χώρα όπου επιτρέπεται, να μπορεί ακόμα και αν δεν υπάρχει άδεια κυκλοφορίας του στην Ελλάδα να το εξάγει εκεί, ώστε να μπορούν οι επενδυτές – όπως είπε – να υλοποιούν μία νόμιμη παραγγελία σε άλλη χώρα. «Ο στόχος μας είναι ο νόμος που θα ψηφίσουμε να δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν πραγματικές επενδύσεις», τόνισε ο Υπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι σε σχέση με το νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κάνει και το τελευταίο βήμα εντάσσοντας τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, στον πίνακα Δ, ώστε να παρέχονται από τα φαρμακεία και μέσω των φαρμακευτικών πέραν του κρατικού μονοπωλίου.

«Θα είναι όπου και τα άλλα ναρκωτικά που με δίγραμμη ιατρική συνταγή μπορεί να πάρει κανείς από ιδιωτικά φαρμακεία. Που είναι κλειδωμένο για να μην μπορεί να πάρει κάποιος άλλος. Θα μπορούν να τα διαθέσουν και μέσω των φαρμακευτικών εκτός του κρατικού μονοπωλίου. Άρα δίνεις σήμερα στην εγχώρια αγορά το σήμα ότι φτιάχνεις πράγματι εγχώρια αγορά», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA