Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις «ρουκέτες» για σχέδιο απόκτησης του λεγόμενου ΣΥΡΙΖΑ Channel με συντονιστή και καθοδηγητή τον Νίκο Παππά, «μπροστινό» τον ίδιο και συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με χρήματα από εικονική υπεργολαβία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC, φέρεται να επέμεινε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, στην πρώτη ημέρα εξέτασής του από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη, 18 Μαΐου, λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε ο μάρτυρας, δηλώνοντας αδυναμία να συνεχίσει.

Διαβάστε ακόμη: Προανακριτική Παππά: Καταθέτει ο προϊστάμενος λογιστής της CCC

Aπό τις 10:20 το πρωί της Δευτέρας κατέθετε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής - που διερευνά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών - ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος απέδωσε ρόλο οργανωτή στο σχέδιο για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στον Νίκο Παππά. Κατά την εξέταση του κ. Καλογρίτσα - η οποία θα συνεχιστεί στις 18 Μαΐου - επικράτησε, μάλιστα, ένταση, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται για λίγη ώρα.

Εντάσεις για τις αναφορές στον Παππά

Η συνεδρίαση στιγματίστηκε από αρκετές εντάσεις που ξεκίνησαν με το καλημέρα, όταν ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να ισχυρίστηκε πως το καλοκαίρι του 2016 ο «φίλος» του – όπως τον αποκάλεσε – Νίκος Παππάς τον κάλεσε και του είπε: «Καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομά σου για το κανάλι και τα υπόλοιπα;», δηλώνοντας παράλληλα ο ίδιος ότι ήταν πάντα Αριστερός και ξαναστρατολογημένος στο κόμμα.

Αυτή η αναφορά του κ. Καλογρίτσα προκάλεσε, κατά πληροφορίες, πρωτοφανή ένταση στη συνεδρίαση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να παραστεί στην εξέταση και ο συνήγορος του κ. Παππά. Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα, όταν ο μάρτυρας άρχισε να εξιστορεί τα γεγονότα του 2016, υποστηρίζοντας ευθέως ότι λάμβανε οδηγίες από τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, για τις κινήσεις του, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Παύλος Πολάκης, τον διέκοπταν συνεχώς.

«Ο Πολάκης είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία», φέρεται να σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος φέρεται να είπε πως «ο Παύλος είναι φίλος του Παππά και του Σπίρτζη, όμως εγώ τους γνωρίζω πριν από αυτόν».

«Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε “καπετάνιε, θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως “ήλθα μαζί σας”. Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα “ας πάει κι αυτό”. Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, δηλώνοντας πως το καλοκαίρι του 2016 μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές κλήθηκε λόγω της εμπειρίας του από τον Νίκο Παππά και «κάποια παιδιά» να συμπράξει μαζί τους για τα ΜΜΕ.

Ο μάρτυρας φέρεται, επίσης, να υποστήριξε ότι στη συνάντηση με τον έναν εκ των αδερφών Χούρι και ιδιοκτήτη της CCC στο Πόρτο Χέλι, ο ίδιος πήγε με σαφείς οδηγίες από τον Νίκο Παππά.

Ο διάλογος φέρεται να έχει ως εξής:

Χ. Καλογρίτσας: Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππάς. Με συγκεκριμένες εντολές.

Σ. Κελέτσης: Σας το έστειλε γραπτά;

Χ. Καλογρίτσας: Αλλάζαμε sms. Οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε.

«Εχω φάκελο με e-mail και sms» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας υποστήριξε πως διαθέτει ολόκληρο φάκελο με sms και e-mail, που αποδεικνύουν την εικονικότητα της σύμβασης 3 εκατομμυρίων ευρώ του ίδιου με τη CCC με «προξενητάδες» τον κ. Παππά και την ομάδα του, προειδοποιώντας - αφού τον έδειξε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ότι θα τον καταθέσει αν ο κ. Παππάς δεν αποκαταστήσει το όνομά του. Ουδείς γνωρίζει όμως αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα sms που ισχυρίστηκε ότι αντάλλαξε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο εκείνα με τη CCC.

«Μπροστινός» και πειθαρχημένος στο σχέδιο Παππά

Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Πόρτο Χέλι και τις συνεννοήσεις για απόκτηση καναλιού, ο ίδιος φέρεται να επέμεινε ότι ήταν απλώς «μπροστινός», ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Νίκου Παππά.

Ο διάλογος κατά πληροφορίες έχει ως εξής:

Χ. Καλογρίτσας: Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή  την εταιρία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες. Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα

Σ. Κελέτσης: Άρα ήταν μετά από επιμονή του Παππά;  

Χ. Καλογρίτσας: Εγώ μπήκα ως πειθαρχημένος. Την έκανα από το ΚΚΕ. Είχα την τύχη να έχω σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα του κόμματος. Από την αρχή δεν το είδα καλά το σχέδιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Είχε τα χρήματα για τον διαγωνισμό πριν γνωρίσει τους Χούρι

Στον αντίποδα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποδομήσουν τα καταγγελλόμενα από τον κ. Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά, καθώς και τους ισχυρισμούς του περί έλλειψης ρευστότητας την εποχή του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, επικαλούνται την ύπαρξη εγγράφου από την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (σσ γιος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα) είχε καταθέσει σε αυτή 8 εκατομμύρια ευρώ  την 1η Ιουλίου 2016, πολύ πριν δηλαδή τον Αύγουστο οπότε και έγινε ο διαγωνισμός και πολύ πριν τη γνωριμία του με τους αδερφούς Χούρι της CCC.   

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν επιθετικοί απέναντι στον μάρτυρα, κατηγορώντας τον κατά πληροφορίες ευθέως ότι συμπράττει με τη ΝΔ, προκειμένου να σπιλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος να αποφύγει την επιστροφή των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτική είναι η φράση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον κ. Καλογρίτσα: «Έχεις καταλάβει ότι με αυτά που λες σήμερα εδώ κρατάς φανάρι στη ΝΔ και στον Πλεύρη;».

Παράλληλα και η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε κατά πληροφορίες: «Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα; Παριστάνετε τον εργολάβο των δήθεν αριστερών σας πεποιθήσεων; Η μόνη σας έννοια είναι να κρατήσετε τα 3 εκατομμύρια. Και εμπλέκετε ολόκληρη παράταξη, με την οποία λες ότι έχεις και φιλικές σχέσεις.

Τι ζητάς από την κυβέρνηση για να καταθέσεις όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκες με καθυστέρηση 4 ετών;  Δεν ντρέπεσαι να λες ότι ανήκεις στην Αριστερά και να εμπορεύεσαι τις σχέσεις σου με αυτήν για να μην επιστρέψεις τα 3εκατομμύρια;».

«Η Επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία» 

Αιχμηρά σχολίασαν τη σημερινή εξέταση του κ. Καλογρίτσα κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας την αδιαθεσία του μάρτυρα και τη διακοπή της εξέτασής του λίγο πριν την έναρξη ερωτήσεων από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή εξελίσσεται σε «φιάσκο και παρωδία».

Αναλυτικότερα οι πηγές ανέφεραν τα εξής: 

Ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε σήμερα στην Προανακριτική για ΝΑ ΜΗΝ ολοκληρώσει την επανάληψη όσων είχε αναφέρει στη διάτρητη έγκλησή του. Η ξαφνική του αδιαθεσία δεν μπορεί να καλύψει:

  • Την ύπαρξη εγγυητικής επιστολής, που δείχνει ότι η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε στα ταμεία της 8 εκατ. ευρώ ήδη από την 1η Ιουλίου 2016. Δύο μήνες, δηλαδή, πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Συνεπώς, καταρρέει με πάταγο το αφήγημα Καλογρίτσα-ΝΔ ότι ήταν «μπροστινός» και ότι δεν είχε χρήματα.
  • Ότι αναδιπλώθηκε στο θέμα των sms. Γιατί, άραγε, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος σε αυτά, στη συνέχεια είπε ότι δεν θα τα καταθέσει;
  • Το τρίτο επεισόδιο στο σίριαλ της παρωδίας, που «έπαιξε» σήμερα, με πρωταγωνιστή τον βασικό κατήγορο, ο οποίος αδιαθέτησε για μια ακόμα φορά.

Η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται πλήρως για την κατάντια και τον συνεχή ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, πάντως, με τον κ. Καλογρίτσα: Αυτή η επιτροπή εξελίσσεται σε φιάσκο και παρωδία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA