Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη αυτή μπορεί να ήταν θεωρητικά άτυπη αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ στη «φλεγόμενη» περιοχή φαίνεται να είχε προηγηθεί μια συντονισμένη διεθνής προεργασία. Ο Νίκος Δένδιας είχε συγκεκριμένες επικοινωνίες τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ευρώπη, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική πλευρά είναι σαφή, κι αυτό σχετίζεται αφενός με τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Ισραήλ τα τελευταία 10 χρόνια κι αφετέρου με την παραδοσιακά καλές σχέσης που είχε η Αθήνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο χαρακτήρας του ταξιδιού Δένδια ήταν πάντως και προληπτικός, αφού επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς ήταν να διεμβολίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Άγκυρας να ευθυγραμμιστεί με την Παλαιστίνη, δεδομένης και της πρόσφατης στοχοποίησης του Ισραήλ από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν προς Τουρκία: Να ξεκινήσουν άμεσα οι επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε το πρωί με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Όπως τόνισε στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος που τα διέπει. Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Εκτιμούμε πολύ την επίσκεψή σου στο Ισραήλ σε αυτές τις στιγμές, είναι μια απόδειξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, και τη στήριξη στο κράτος του Ισραήλ. Εύχομαι να έχεις μια παραγωγική επίσκεψη, κι ευχαριστώ που ήρθες», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι στον Νίκο Δένδια.  Τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ακολούθησε αυτή με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών , συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, όντας ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέβη στην περιοχή. «Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο, την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και κατηγορηματικά καταδικαστέα. Και δήλωσα επίσης ότι το Ισραήλ και κάθε χώρα του κόσμου έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας μίλησε για την ανάγκη ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό στη λύση των δυο κρατών που προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αργότερα ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Αμάν για συναντήσεις με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου σήμερα 

Τριμερής συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία.  Οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 οι υπουργοί 'Αμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης των υπουργών στην Κύπρο, έχουν προγραμματιστεί και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA