Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν προσπαθώ να υποτιμήσω την αξία της υπόθεσης, ούτε προσποιούμαι πως δεν με ενδιαφέρουν τα όσα γαργαλιστικά λέει ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Η αφήγηση του παρολίγον καναλάρχη φανερώνει την αντιδημοκρατική μεθόδευση που επιχειρήθηκε στο όνομα μιας υποτιθέμενης κάθαρσης στο τηλεοπτικό τοπίο με θύμα βασικά τους εργαζόμενους σε ιστορικά Μέσα. Σε πολιτικό πάντως επίπεδο, η υπόθεση Παππά απλά επιβεβαιώνει αυτό που όλοι παρατηρούσαμε την περίοδο που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας: μια προχειρότητα και μια βιασύνη για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Το ότι απέτυχαν, το ομολογούν και οι ίδιοι. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα ξόδεψε τον πρώτο της χρόνο στην περήφανη διαπραγμάτευση και τον δεύτερο στον περίφημο Νόμο Παππά. Στοχοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που εργάζονταν σε αυτά κι έφτιαξε έναν Νόμο που υποτίθεται πως θα έβαζε κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Πίσω από όλα αυτά, κρύβονταν η προσπάθεια κατάργησης των θεσμών και του απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης. Η όλη μεθόδευση φαινόταν από την αρχή. Το αστείο ξεκίνησε με τη μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας. Μετά ήρθε η αχρήστευση του ΕΣΡ. Ένα αντισυνταγματικό bypass που έδινε την απόλυτη ευχέρεια στον τότε Υπουργό Επικρατείας να δημιουργήσει το δικό του πλαίσιο μέσω του οποίου θα πετύχαινε τον απόλυτο έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Μετά είχαν ετοιμάσει μια τροπολογία ώστε να πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν είχαν αδειοδοτηθεί. Στο τέλος, ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το Νόμο Παππά για να επιβεβαιώσει πως η χώρα είναι Δυτική Δημοκρατία και όχι Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής.

Τα όσα σήμερα αποκαλύπτει ο Καλογρίτσας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν είναι παρά η γλαφυρή απεικόνηση της προχειρότητας αλλά και του νεοπλουτισμού της εξουσίας που επέδειξαν τότε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν μπορώ να προδικάσω τα επιπλέον στοιχεία που μπορεί να έρθουν στο φως για την υπόθεση. Στο συλλογικό υποσυνείδητο πάντως η υπόθεση αυτή, ήδη από το 2016, ειδικά όταν γρήγορα φάνηκαν οι μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν, καταγράφηκε ως η κατάρρευση του υποτιθέμενου «αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA