Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ήταν ήδη συμφωνημένη από τον Μάρτιο, όταν Αθήνα κι Άγκυρα συμφώνησαν για την ανταλλαγή επισκέψεων των δυο υπουργών Εξωτερικών. Η στόχευση των δυο επισκέψεων ήταν να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση των δυο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν τον Ιούνιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η τροπή που πήρε η συνέντευξη Τύπου των δυο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, μπορεί να δημιούργησε εντυπώσεις στις δυο πλευρές του Αιγαίου, δεν εκτροχίασε πάντως τη διαδικασία. Με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να επενδύει σε μια επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Χανιά, όπου θα γινόταν δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Όπως μάλιστα είπε στο Reader υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, «πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ανταποδώσει τη φιλοφρόνηση που έκανε ο Ερντογάν στον Δένδια». Μάλιστα από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών είχε γίνει σχετική προεργασία για να προετοιμαστεί η μετάβαση των δυο υπουργών Εξωτερικών στα Χανιά.

Η πρόθεση όμως του Τσαβούσογλου να επισκεφτεί ιδιωτικά τη Θράκη, πριν έρθει για επαφές στην Αθήνα ήταν που «έκαψε» το σενάριο της Κρήτης. Κι αυτό γιατί είναι ξεκάθαρο πως η επίσκεψη στη Θράκη και οι πιθανές δηλώσεις που θα κάνει από εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θα δημιουργήσει ατζέντα, πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές.

Στην Αθήνα διαβάζουν με διπλό τρόπο την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών: από τη μια θεωρούν πως η Άγκυρα έχει κάθε κίνητρο να θέλει να «κλείσει» μέτωπα στην παρούσα συγκυρία. Άλλωστε δυο εβδομάδες αργότερα οι δυο ηγέτες θα βρεθούν τετ-α-τετ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ ακολουθεί και μια Σύνοδος Κορυφής που θα επαναξιολογήσει συνολικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Από την άλλη, δεν αποκλείουν το σενάριο η Άγκυρα να επιδιώξει ένα διπλωματικό τζαρτζάρισμα, που θα έδινε πόντους στην πληττόμενη πολιτικά κυβέρνηση Ερντογάν. Άλλωστε στη διπλωματία, η κάθε επίσκεψη κρύβει τη σημειολογία της. Συμπέρασμα: θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο και μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα Δευτέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA