Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Θράκη καθώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να θεωρηθεί προκλητική, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους επειδή η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει θέση ψηλά στη διπλωματική ατζέντα το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Διαβάστε ακόμη: Ξάνθη: Πώς η Ντόα συγκίνησε τον Μητσοτάκη - Τι λένε στο Reader η νηπιαγωγός και η μητέρα της

Πέρα όμως από τη δυσαρέσκεια που μπορεί να δημιουργηθεί στην Αθήνα αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλέσει με δηλώσεις του, ήδη η δυσαρέσκεια έχει προκληθεί στους Πομάκους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή τους. Να σημειωθεί ότι πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επικοινωνήσει με παιδιά νηπιαγωγείου από το χωριό Πάχνη της Ξάνθης και είχε πει χαρακτηριστικά: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την πολιτική - όπως ξέρει πολύ καλά ο δήμαρχος - έμπρακτα, έτσι ώστε να δίνουμε τις δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα, ανεξαρτήτως θρησκείας, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή τους». Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να στείλει τον κ. Τσαβούσογλου σε μια «ιδιωτική» όπως χαρακτηρίζεται επίσκεψη.

Το Reader επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή, και όπως είπε, εάν ανέβει στα πομακοχώρια θα είναι προσβολή. Συγκεκριμένα ο κ. Αχμέτ ανέφερε ότι «Επειτα απ' όσα μας έχουν κάνει, γιατί να έρθει ο κ. Τσαβούσογλου; Θα είναι προσβολή για εμάς εάν θα ανέβει στα πομακοχώρια. Ειδικότερα εάν θα επιχειρήσει να πάει στο χωριό Πάχνη, θα φανεί ότι θα είναι μια προσπάθεια αντίδρασης κατά της ενέργειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε σε τάξη σχολείου του χωριού». Στη συνέχεια ο κ. Αχμέτ συμπλήρωσε ότι: «εμείς οι Πομάκοι υποφέρουμε από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Μας αντιμετωπίζουν όλους σαν να είμαστε Τούρκοι. Δεν είμαστε Τούρκοι, εμείς υπάρχουμε στην περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ».

Παράλληλα, ο κ. Αχμετ κατήγγειλε ότι ο αγώνας και η στάση του Συλλόγου για τα ζητήματα της πομακικής κοινότητας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ορισμένους κύκλους, οι οποίοι έχουν καταφερθεί εναντίον του. «Μας λένε πουλημένους,  δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιούν. Μας υποχρεώνουν να μαθαίνουν τα παιδιά μας την τουρκική γλώσσα από έξι ετών και όχι τα πομακικά που είναι και η μητρική τους. Σαν σύλλογος σκοπός μας είναι να ακούσει όλη η Ελλάδα ότι εδώ στην περιοχή δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι. Μπορεί να είμαστε μουσουλμάνοι αλλά είμαστε Έλληνες πολίτες! Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ενέργεια» είπε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ο κ. Αχμέτ τόνισε ότι αν έβλεπε τον κ. Τσαβούσογλου μπροστά του θα του έλεγε: «Γύρνα πίσω, είσαι ανεπιθύμητος στα χωριά μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA