Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έπειτα από την παρουσία του στη Θράκη, βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί αρχικά -απόψε- με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και αύριο Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταδίδει από την Κομοτηνή ο Γιώργος Ευγενίδης

Διαβάστε ακόμη: Πρόεδρος Πομάκων στο Reader: Ανεπιθύμητος ο Τσαβούσογλου στα πομακοχώρια

Ο Τσαβούσογλου έφτασε το πρωί στην στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή, για την ιδιωτική του επίσκεψη. Αναχωρώντας από την Τουρκία έκανε λόγο για «θετική ατζέντα» ωστόσο και στα δύο μηνύματά του έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στο τουρκικό προξενείο αλλά και στο σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ» παρουσιάστηκε προκλητικός κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» και συναντώντας τους ψευδομουφτήδες.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1398912718892113923?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1398972660617449480?ref_src=twsrc^tfw

Συνάντηση με τους ψευδομουφτήδες

Πρώτος σταθμός για τον Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ήταν το προξενείο της Κομοτηνής στο οποίο έφτασε λίγο μετά από τις 11:00 και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.

Στο μήνυμά του μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στον ρόλο τους για τη «διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας της τουρκικής μειονότητας».

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1398938798269124614?ref_src=twsrc^tfw

«Χαιρετίσματα από τον Ερντογάν»

Στη συνέχεια βρέθηκε στα σχολεία Τζελάλ Μπαγιάρ. Και εκεί έκανε αναφορά και πάλι σε «τουρκική μειονότητα».

Αποχωρώντας από το σχολείο, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και απευθυνόμενος σε μέλη της μειονότητας τους είπε: «Σας φέρνω χαιρετίσματα από τον Ερντογάν».

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1398954206363631624?ref_src=twsrc^tfw

Γεύμα με τους βουλευτές

Όπως ήταν προγραμματισμένο ο Μελβούτ Τσαβούσογλου παρέθεσε γεύμα σε μέλη της μειονότητας στο χωριό Θάμνα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στο γεύμα ήταν οι ψευτομουφτήδες αλλά και οι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν (ΚΙΝΑΛ) Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ) και Χουσειν Ζειμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ).

Το γεύμα ολοκληρώθηκε στις 2:30 το μεσημέρι με τον Τσαβούσογλου να έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί για προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.

Οι συνδαιτυμόνες του γεύματος 

Στο γεύμα στα Θάμνα ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Ταρκάν Μουλταζά και Αχμέτ Ιμπράμ 

https://twitter.com/muftu_iserif/status/1398986375257628674?ref_src=twsrc^tfw

Πρόκληση Τσαβούσογλου λίγο πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη-Δένδια 

Θέμα τουρκικής μειονότητας θα θέσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Το βράδυ θα πάω στην Αθήνα. Εκεί θα έχουμε ένα ανεπίσημο δείπνο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και θα συζητήσουμε. Αλλά αύριο το πρωί θα έχω επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια και όπως πάντα σε αυτές τις συζητήσεις θα θέσω το θέμα των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Τσαβούσογλου για Σαδίκ και πατριώτες του

«Επισκέφτηκα την Κομοτηνή και τον τάφο του Δρ. Σαντίκ Αχμέτ, ενός αληθινού ανθρώπου με ιδέες που αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του ανάσα για την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Χαιρετίζουμε όλους τους συγγενείς μας που αγκαλιάζουν τον σκοπό του Σαντίκ Αχμέτ», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter μετά την επίσκεψή του στον τάφο του Σαντίκ Αχμέτ, ενώ κατέθεσε και στεφάνι. 

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1399005389757337601?ref_src=twsrc^tfwΔυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: «Προβοκάτσιες και παρανομίες από την Ελλάδα»

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξαπολύει επίθεση κατά της χώρας μας, ισχυριζόμενη πως η Ελλάδα «κάνει προβοκάτσιες και παρανομίες». Σημειώνεται, ότι πραγματοποιείται την ημέρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται στην χώρα μας για να επισκεφτεί την Θράκη και την Αθήνα. 

Διαβάστε ακόμη:  Τσαβούσογλου: Θα θέσω σε Μητσοτάκη και Δένδια θέμα δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας

Η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ Πινάρ Καρά δήλωσε πως «η Ελλάδα σε αντίθεση με το άρθρο του ελληνο-τουρκικού μνημονίου της 27ης Μαΐου 1988, σύμφωνα με το οποίο “Σε ημέρες εθνικών και θρησκευτικών εορτών και σε ημερομηνίες υψηλής τουριστικής κίνησης δεν θα προγραμματιστούν και δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις που απαιτούν NOTAM” προέβη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ στο Νότιο Αιγαίο, που περιλαμβάνει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και Γιορτής του Αθλητισμού και της Νεολαίας».

Σύμφωνα με την ίδια, «όπως είναι φανερό, η Ελλάδα, η οποία δεν παύει να ομιλεί για το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει την προβοκατόρικη, παράνομη, αδιάλλακτη και κλιμακούμενη στάση της, μη σεβόμενη ούτε τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας».

Η Πινάρ Καρά αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί η Άγκυρα για τις εξελίξεις και τόνισε πως «οι Tουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης στο νησί της Κύπρου βάσει διεθνών εγγυήσεων και συμμαχικών συμφωνιών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA