Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη θέσπιση του θεσμού της τηλεργασίας στο δημόσιο και σε κανονικές συνθήκες μετά την εφαρμογή του στην έκτακτη κρίση της πανδημίας. Η μέθοδος της τηλεργασίας θα έχει οικειοθελή χαρακτήρα για τον φορέα και τον εργαζόμενο και θα εφαρμόζεται εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων του υπαλλήλου. Η τηλεργασία θα καθίσταται υποχρεωτική για τον υπάλληλο μόνο σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών και αναγκών, όπως η τρέχουσα λόγω πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Τηλεργασία: Στο 20% το ποσοστό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ποιους αφορά η τηλεργασία

Θα ισχύει για μόνιμους ή αορίστου χρόνου υπαλλήλους ή ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έμμισθης εντολής. Εξαιρούνται το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εκπαιδευτές σε όλες τις δομές κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11657477.pdf

Οι ρυθμίσεις αφορούν το σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα και ειδικότερα τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τις εκτός αυτής ΔΕΚΟ. Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις (μισθό, ωράριο, ασφάλιση άδειες κ.λ.π) με τους υπαλλήλους που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο.

Το 25% σε τηλεργασία με δυνατότητα να φτάσει το 50%

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι από απόσταση μπορεί να εργαστεί το 25% των υπαλλήλων ανά Διεύθυνση ή Αυτοτελές Τμήμα του φορέα, ενώ με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του φορέα, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως το 50%.

Ποια χρονική περίοδο δεν ισχύει η τηλεργασία

Η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται σε καθορισμένες ημέρες ανά εβδομάδα και μήνα και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 εργάσιμες ημέρες ανά ημερολογιακό έτος μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ενώ δεν ισχύει από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας μπορεί να παρασχεθεί από το σπίτι ή από άλλο σταθερό χώρο, όπου εγκαθίσταται ο λεγόμενος Σταθμός Τηλεργασίας, ο απαιτούμενος δηλαδή  τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και η τεχνολογική συσκευή, τα οποία παρέχονται από την υπηρεσία, εκτός κι αν ο υπάλληλος επιλέξει να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό του τεχνολογικό εξοπλισμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA