Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε υψηλούς τόνους και με ένταση για το πλέον αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ και τις πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ψηφίζεται το απόγευμα. Ως σύστημα επαρκούς νομιμοποίησης πολιτικά και ηθικά, που καταργεί την ακυβερνησία του ΣΥΡΙΖΑ και επιτρέπει τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών από την πλειοψηφία  κι όχι από υπόγειες συναλλαγές, υπερασπίζεται το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Εσωτερικών και οι κυβερνητικοί βουλευτές, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει για καλπονοθεία της λαϊκής βούλησης και το ΚΙΝΑΛ που κατηγορεί αμφότερους για προσπάθεια ελέγχου των ΟΤΑ.

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει με δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους - Πώς εκλέγονται

Βορίδης: Να ψηφίσω εγώ υποχρεωτικά ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ στο β’ γύρο είναι νομιμοποίηση

Με ένα υποθετικό σενάριο με πρωταγωνιστή τον ίδιο ως ψηφοφόρο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απέκρουσε ο Μάκης Βορίδης, τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεπαρκούς νομιμοποίησης εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών με το 43%+1 από τον α’ γύρο, όπως προβλέπει το προωθούμενο νομοσχέδιο. «Ακούστε το σενάριο: Δήμος Αθηναίων. Κατεβαίνουν οι υποψήφιοι. Στον β’  γύρο περνάνε ο υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και πρέπει να ψηφίσω εγώ. Καταλάβατε τώρα; Ποια νομιμοποίηση μου λέτε τώρα;», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, υπεραμυνόμενος του ποσοστού που εισηγείται και υποστηρίζοντας ότι συνιστά επαρκή νομιμοποίηση τόσο πολιτικά όσο και ηθικά, προκειμένου να μην υποχρεώνεται ο ψηφοφόρος να επιλέξει στον β’ γύρο υποψήφιο τον οποίο δεν επιθυμεί, καθώς όπως υπογράμμισε κάτι τέτοιο δεν παράγει επιπρόσθετη νομιμοποίηση.Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κατέστρεψε τους ΟΤΑ» με το σύστημα της απλής αναλογικής, οδηγώντας τους σε ακυβερνησία και έθεσε το ρητορικό ερώτημα, αφού το σύστημά σας ήταν «τόσο λαμπρό και αποτελεσματικό», γιατί διαμαρτύρεται το σύνολο των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης.  

Ραγκούσης: Ακραία καλπονοθευτικό το σύστημα της ΝΔ

Ως «ακραία αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό» κατήγγειλε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγορώντας τον κ. Βορίδη ότι «διαλύει τη δημοκρατία» στους ΟΤΑ και υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική ως το μοναδικό σύστημα δικαιοσύνης. «Αλλάζετε το πλειοψηφικό δημοκρατικό 50% +1 για εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με το  μειοψηφικό 43% +1. Δηλαδή, αφαιρείτε τη δύναμη, το λόγο, την εξουσία από την πλειοψηφία και τα δίνετε στη μειοψηφία», είπε μεταξύ άλλων και σχολίασε δηκτικά: «για να παραφράσω ένα γνωστό λαϊκό ρητό “πες μου τον εκλογικό σου νόμο να σου πω ποιος είσαι”.

Σκανδαλίδης: Αποδυναμώνετε τα Συμβούλια

Ίσες αποστάσεις τόσο από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτήρισε «διαλυτικό για τους ΟΤΑ» όσο και από αυτόν της ΝΔ, κράτησε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Κινούμενος στη γραμμή της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά ότι «ΣΥΡΙΖΑ και γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να ασκήσουν προοδευτικές πολιτικές», ο ίδιος εξήγησε πως η βασική διαφωνία του ΚΙΝΑΛ με το 43% συνίσταται στο ότι «ενισχύει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και αποδυναμώνει τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ» όπως τα Συμβούλια».

Δελής: Τρικυμία στο ποτήρι ο «κουρνιαχτός» περί ακυβερνησίας

«Όλος ο κουρνιαχτός μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την ακυβερνησία των δήμων, μοιάζει με τρικυμία σε ποτήρι», σχολίασε καυστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επικρίνοντας τη μεν κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχο των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος μέσω της «καλπονοθείας του 60% των εδρών με το 43%», τον δε ΣΥΡΙΖΑ πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 απέφυγε τη γνήσια απλή αναλογική και διατήρηση άθικτο τον «καλπονοθευτικό εκβιασμό του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών».

Καταψηφίζουν και Ελληνική Λύση - ΜέΡΑ25

«Απέναντι στη “δήθεν κυβερνησιμότητα” του κ. Βορίδη για τους ΟΤΑ εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατία», δηλώνει το ΜέΡΑ25, απορρίπτοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις ως «συγκεντρωτικού κι αυταρχικού χαρακτήρα» με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Υπέρ της απλής αναλογικής και κατά συνέπεια κατά του παρόντος νομοσχεδίου τάσσεται και η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο, να καταγγέλλει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση «κόβει και ράβει τον εκλογικό νόμο των ΟΤΑ κατά το δοκούν» για να χρωματίσει το χάρτη κομματικά.  Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη, με τις θετικές ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA