Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οδοστρωτήρας», «έκτρωμα» και «τερατούργημα», είναι οι χαρακτηρισμοί με τους οποίους σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε το εργασιακό νομοσχέδιο, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, δηλώνοντας άπαντες την κατηγορηματική τους αντίθεση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Κοινός παρανομαστής του σφυροκοπήματος των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ήταν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο υλοποιεί όσα δεν τόλμησαν ούτε οι δανειστές την εποχή των Μνημονίων, καταργώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα όπως το 8ωρο και μετατρέποντας τη χώρα μας σε ειδική οικονομική ζώνη με φτηνά μεροκάματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από «Θατσερισμό»

«Θατσερισμό» καταλόγισε στην κυβέρνηση η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταγγέλλοντας ότι με στόχο την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων επιχειρείται η κατάργηση όσων κατακτήθηκαν πριν έναν αιώνα με αίμα και ιδρώτα και υποστηρίζοντας ότι οι  ρυθμίσεις του θα οδηγήσουν στην απώλεια 20.000 έως 40.000 νέων προσλήψεων, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας των υφιστάμενων εργαζομένων.

«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», σημείωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για επιβολή της 10ωρης εργασίας και της πληρωμής των δύο επιπλέον με ρεπό. Απέκρουσε, δε, την κυβερνητική ρητορική περί νομοσχεδίου που θα δώσει δύναμη στον εργαζόμενο, σχολιάζοντας αιχμηρά πως: «του δίνει δύναμη ενώ του επιβάλλει να καταργήσει το 8ωρο με ατομική σύμβαση που είναι η κερκόπορτα για να καταλύσει το εργατικό δίκαιο;».

ΚΙΝΑΛ: Αποκαλύπτεται ο ιδεοληπτικός συντηρητισμός της ΝΔ

Για «αντεργατική» νομοθέτηση σε παράλληλη πραγματικότητα προς ικανοποίηση των εργοδοτών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τον «ιδεοληπτικό συντηρητισμό» της ΝΔ, αποθεώνοντας παράλληλα τον απεργοσπαστισμό.

«Το 8ωρο, το  δικαίωμα στην απεργία, η προστασία στην απόλυση, σαρώνονται όλα στην υποτιθέμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τυπικά το 8ωρο δεν καταργείται, αλλά στην πράξη έχει καταργηθεί. Γινόμαστε μάρτυρες στοχοποίησης της εργασίας, επίθεσης των συλλογικών αγώνων και αποθέωσης του απεργοσπαστισμού», είπε χαρσκτηριστικά.  

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο έκτρωμα για τα σκουπίδια - να αποσυρθεί

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου ως «έκτρωμα» που βάζει «μπουρλότο» στη ζωή των εργαζομένων και εντέλει «είναι για τα σκουπίδια», επέμεινε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη «χατζηθάφτη των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή με ατομική σύμβαση. Αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές. Καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.  Ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων. Ποινικοποεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών και ωρών εργασίας. Στηρίζει την απεργοσπασία. Είναι ένα νομοσχέδιο τερατούργημα που γυρίσει σε συνθήκες δουλειάς και ζωής του 19ου αιώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας για εργασιακό «Αρμαγεδδώνα».

Ελληνική Λύση: Ανυπεράσπιστοι οι εργαζόμενοι

«Το νομοσχέδιο πάσχει σοβαρά. Εκθέτει τους εργαζόμενου στις διαθέσεις των εργοδοτών. Τους αφήνει ανυπεράσπιστους», υποστήριξε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση.

ΜέΡΑ25: Τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας

Ως το «τελειωτικό χτύπημα» στον κόσμο της εργασίας, που θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «δούλους» και θα «χαντακώσει» τη νέα γενιά, δήλωσε ότι καταψηφίζει το ΜέΡΑ25 το νομοσχέδιο, η Μαρία Απατζίδη, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας η καταψήφισή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA