Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θέλει να…κρατήσει χαμηλά την μπάλα ως προς τις διευκολύνσεις που θα τύχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, από ένα σημείο και μετά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εν λόγω συζήτηση δεν έχει ανοίξει. Την άνοιξε, δε, με έμφαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε τρεις παρεμβάσεις του την περασμένη Τρίτη ήγειρε το ζήτημα, έστω και αν υπογράμμισε ότι δεν είναι της παρούσης και θα πρέπει, προηγουμένως, να έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες και να έχουν κλειστεί ραντεβού.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα επόμενα βήματα και η κρίσιμη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής

Η συζήτηση αυτή στο πρωθυπουργικό επιτελείο, βεβαίως, είναι παράλληλη με τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής υπό την καθηγήτρια Έφη Βαγενά. Μετά από τη δημοσιοποίηση αυτής της εισήγησης, η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις και γι’ αυτό το ζήτημα, αν και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συν αυτώ είναι μάλλον σαφής.

Ως προς τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους πολίτες, πάντως, και χθες και προχθές υπήρξαν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα, αν και η συζήτηση ακόμα είναι περισσότερο σε φιλολογικό επίπεδο και διερευνώνται οι επιλογές. Η κεντρική ιδέα, πάντως, είναι σε δεύτερο χρόνο, σε κάθε περίπτωση από τον Ιούλιο και μετά, να υπάρξει μια ρύθμιση-ομπρέλα, προκειμένου να καλυφθούν νομοθετικά όσοι, από ένα σημείο και μετά, θελήσουν να δρομολογήσουν ένα καθεστώς αυξημένων ελευθεριών για πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.  

Όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, το κεντρικό νόημα δεν θα είναι να επιβληθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά να διευκολυνθεί η αυτορρύθμιση της αγοράς, όπως το έθεσε και προχθές ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον κλάδο της εστίασης. Έτερο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτει ότι, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα έχει δρομολογηθεί και από ένα σημείο και μετά, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, αυτό θα γίνεται συνειδητά, πρακτικά εκλείπει η νομιμοποιητική βάση για περιορισμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, αν κανείς δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα μπορεί να μετακινείται πολύ πιο ελεύθερα και σε κλειστούς χώρους, όπερ και είναι το κρίσιμο ζήτημα από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν οι καιρικές συνθήκες θα είναι προοδευτικά χειρότερες.

«Είναι η συζήτηση του χειμώνα που θα έρθει. Για το χειμώνα που θα έρθει, μπορώ να σας το πω μετά βεβαιότητας από τώρα ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Είναι προφανές αυτό. Οι ανεμβολίαστοι προφανέστατα δεν θα μπορούν να μπουν», είπε χθες με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δείχνοντας τον δρόμο για τα επικείμενα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.