Μενού
  • Α-
  • Α+

Με 158 «ΝΑΙ» από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίστηκε όπως αναμενόταν απολύτως συσπειρωμένη και ενωμένη, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά από μία τριήμερη θυελλώδη συνεδρίαση και την κορύφωση της αντιπαράθεσης με τη σκληρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών σε κλίμα ακραίας πόλωσης.

Με ονομαστική ψηφοφορία η αντεπίθεση της κυβέρνησης

Σε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτικά κίνηση στρατηγικής αντεπίθεσης, η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, του συνόλου και των 129 άρθρων του νομοσχεδίου, προκειμένου όπως είπε ο Πρωθυπουργός να υπογραμμιστεί η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι κάνει το σωστό για την προστασία των εργαζομένων και να αναδείξει την υποκρισία της αντιπολίτευσης, αποδομώντας δια της ψήφου της σε πλήθος άρθρων με σαφές θετικό πρόσημο την ισοπεδωτική κριτική περί «οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων και «γαλέρας». Παράλληλα, με περισσότερες από 260 ακόμα και 270 ψήφους υπερψηφίστηκαν 56 άρθρα του νομοσχεδίου.

142 «ΟΧΙ» επί της αρχής και στα κρίσιμα άρθρα από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως καταψήφισε με 142 «ΟΧΙ» τον σκληρό πυρήνα του νομοσχεδίου, δηλαδή επί της αρχής, στο σύνολό του, καθώς και τα εμβληματικά άρθρα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, τις υπερωρίες, την απεργία, τον συνδικαλισμό και μία σειρά άλλων εργασιακών ρυθμίσεων, όπου βασίστηκε η  πολεμική ρητορική τους περί επιστροφής στον Μεσαίωνα και για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ επιχείρησαν «ρελάνς» καταθέτοντας δικά τους ξεχωριστά αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«ΝΑΙ» με σφοδρά πυρά από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στις ρυθμίσεις για βία και ασφάλεια

ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, πάντως αποκρούοντας την κυβερνητική θέση για την ονομαστική ψηφοφορία της ΝΔ ως «προπαγάνδα», δήλωσαν ότι θα επιδείξουν στάση υπευθυνότητας, ψηφίζοντας «ΝΑΙ» στα περισσότερα από τα 55 άρθρα, που αφορούν δεσμεύσεις της χώρας για την κύρωση δύο διεθνών συμβάσεων και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση και την ασφάλεια και την υγεία στην αγορά εργασίας.

Φερετζές της εργασιακής ζούγκλας η ευρωπαϊκή οδηγία

Νωρίτερα, αμφότεροι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά, είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα άρθρα ως «φερετζέ», για να αποκρύψει την πραγματική επιδίωξή της για - την καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων -  νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, δηλαδή της κατάργησης του 8ώρου, της ισοπέδωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

«ΟΧΙ» σε όλα από το ΚΚΕ

Την καταψήφιση όλων των άρθρων του νομοσχεδίου επέλεξε το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αξιοποίησε τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας (σ.σ. βία, γονικές άδειες κ.λ.π) ως «ξεκάρφωμα» και «άλλοθι» για τον πυρήνα του οπισθοδρομικού της νομοσχεδίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Περισσός θέλει τους γονείς κάθε μέρα με τα παιδιά κι όχι εξοντωμένους μία Παρασκευή μετά από διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Υπέρ αρκετών διατάξεων των διεθνών συμβάσεων για την ασφάλεια και υγεία και την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ενώ μεταξύ «ΠΑΡΩΝ» και «ΝΑΙ» κινήθηκε σε αυτές η Ελληνική Λύση. Αμφότεροι, πάντως καταψήφισαν στα υπόλοιπα.

Γέμισαν από βουλευτές τα έδρανα στην Ολομέλεια

Στα ενδιαφέροντα της διαδικασίας πάντως καταγράφηκε η εικόνα των σχεδόν γεμάτων εδράνων στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά από πολλούς μήνες, κατόπιν της χαλάρωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο Κοινοβούλιο, που επέτρεψε τη συμμετοχή με φυσική παρουσία του συνόλου των βουλευτών στην ονομαστική ψηφοφορία. Αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100, οι κανόνες μάλλον δεν τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Μητσοτάκης: Φιλεργατικό και αναπτυξιακό το νομοσχέδιο

Ο Πρωθυπουργός πάντως υπερασπίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς του «εκσυγχρονιστικό, φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό». Παρέθεσε 10 «τολμηρές» τομές για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, απέρριψε ως «μύθους» την κατάργηση του οκταώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες και διαβεβαίωσε ότι υπό ψήφιση διατάξεις είναι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που οικοδομούν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. «Βάζουμε κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνάμε τον Μεσαίωνα», τόνισε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας στην αντιπολίτευση συνθήματα τρόμου και fake news.

«Σε ένα κόσμο που η ίδια η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, είναι ανάγκη να την ακολουθεί και το ρυθμιστικό της περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τις δέκα τομές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Πρόκειται, όπως δήλωσε για τομές «που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

  • Πρώτη τομή, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά.
  • Δεύτερη τομή. Τη μεταρρύθμιση της ψηφιακής κάρτας πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;
  • Τρίτη τομή, η δυνατότητα κάθε εργαζόνενος να διευθετεί τον χρόνο εργασίας του Αν το επιθυμεί, να εργάζεται έως δύο ώρες περισσότερο, που θα μεταφράζεται ως πρόσθετη άδεια για να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.
  • Τέταρτη τομή, η εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους.
  • Πέμπτη τομή, η ειδική φροντίδα για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Τα παιδιά των κούριερ και των ντιλίβερι θα έχουν κράνη, οχήματα από τις εταιρείες τους, ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
  • Έκτη τομή, για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για ένα εξάμηνο. Εισάγεται ειδική άδεια 4 μηνών από απόλυση και για τους δύο γονείς και οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας ή παρενοχλήσεων
  • Έβδομη τομή, οι υπερωρίες, όπου η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
  • Όγδοη τομή, η τηλεργασία. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας, ενώ η υποδομή θα βαραίνει τον εργοδότη. Παράλληλα, θα υπάρχει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όταν λήγει το ωράριο του εργαζόμενου.
  • Ένατη τομή, η δημοκρατική διαφάνεια στον σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Μπαίνουν δικλείδες, που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δε θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου.
  • Δέκατη τομή, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας. Δε θα πνίγονται στα σκουπίδια οι πολίτες, ούτε θα μένουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ένα σωματείο, διεκδικεί ένα αίτημα.

Οξύτατη επίθεση από την αντιπολίτευση

Ομαδικό και εξαιρετικά σκληρό ήταν το σφυροκόπημα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με κοινό παρανομαστή της κριτικής τους ότι καταργούνται εργασιακά κεκτημένα με στόχο την εξυπηρέτηση της ελίτ και κοινή υπόσχεση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα αποκατάστασής τους μέσα κι έξω από τη Βουλή, αν και δεν έλειψαν τα αλληλοκαρφώματα με βολές του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα – αναγέννηση. Νομοθετείτε τις πιο σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ χωρίς μνημόνια», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι μια αδίστακτη και στοχευμένη παρέμβαση. Απαιτείτε από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι και να υποταχθεί στα πάντα», είπε η Φώφη Γεννηματά. «Το αντεργατικό τερατούργημα για σκλάβους του 21ου αιώνα θα μείνει στα χαρτιά», υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Διαμορφώνετε μια δουλοκτητική κοινωνία. Συγχέετε τη δουλειά με τη δουλεία», σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ με την ταινία «Ο Νονός» και τις προσπάθειες να καμφθούν οι αντιστάσεις του αντιπάλου του παρομοίασε τη στάση της κυβέρνησης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA